srlaten

Срби из региона и дијаспоре добитници највећих одликовања Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Републике Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић је истакао да је Сретење наш буквар и читанка, време преиспитивања, време јединства нашег народа, ма где да живи. Он је подсетио да је то дан када је вожд Kарађорђе Петровић подигао устанак за ослобођење од Турака,  али и дан када је захваљујући књазу Милошу Обреновићу и Димитрију Давидовићу Србија донела модеран и либералан,  ванвременски Устав – испред свог времена.

„Четрдесет дана након Божића ми славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару наше лепе Србије“, рекао је председник Вучић и додао да  смо због тога данас поносни на своју прошлост и претке и да је гледајући у њих Србија спремна да ради за будућност своје деце.
„Ово је празник свих оних који воле и живе за своју Србију. Сретење надахњује наш народ на распетом Kосову и Метохији, даје енергију и нашем народу у Црној Гори, неретко заборављеном од матице. Честитам празник и нашем народу у Републици Српској јер су наши празници и ваши, и обрнуто. Истом роду припадамо и нико нема право да нам то одузме“, навео је председник Вучић и нагласио да је данас празник који даје снагу за опстанак српског огњишта, српског имена и презимена, тамо где је то најтеже.
Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл
„Хвала јунацима нашег доба, који су Србији много дали и живели не само за себе, него за нас. Дати Србији не тражећи ништа за узврат, уградити своје дело у њено име, жртвовати се за њу – највише је што неко за живота може да уради и зато Србија одговара захвалношћу и највећим признањем које може да пружи. Њихова имена биће уписана у вечну књигу части, храбрости и хвале“, поручио је председник Вучић лауреатима.
Указом председника Републике Србије, поводом Дана државности, одликовано је 164 појединца, установа и удружења. Одликовани појединци из региона и дијаспоре су: режисер Предраг Гага Антонијевић, музичари Горан Бреговић, Борислав Бора Ђорђевић, Милан Циле Маринковић, Стефан Миленковић, уметница Марина Абрамовић, професор др Јованка Ластић, доградоначелница Глине Бранка Бакшић Митић. Од установа и удружења из региона и дијаспоре одликовања су добили: Српска национална академија у Канади и Српски национални савјет Црне Горе.
Извор: predsednik.rs

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …