srlaten

Срби из Словеније гости Канцеларије

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић разговарала је са делегацијом Савеза српских друштава Словеније (ССДС) о отвореним и нерешеним питањима српске националне заједнице у Словенији и могућностима унапређења сарадње с институцијама у матици.

У посети Канцеларији били су председник ССДС Златомир Бодирожа, потпредседник Илија Јанковић, делегат у Скупштини дијаспоре и Срба у региону Никола Тодоровић и главни и одговорни уредник новина „Мостови“ Душан Јовановић.

Делегација из Словеније представила је досадашње активности ССДС, с посебним акцентом на питање статуса српске националне заједнице у овој држави.

Директорка Канцеларије рекла је да у Словенији српски народ нема статус националне мањине, а најбројнија је етничка заједница после Словенаца.

“Добијањем статуса националне мањине, Србима у Словенији била би загарантована права по највишим међународним стандардима – одговарајућа права на представнике у парламенту, службену употребу матерњег језика, финансирање културно-просветних активности и службене везе са матицом.Канцеларија ће бити полуга да се оваква питања поставе пред званичнике земаља у региону“, нагласила је директорка Драшковић

Представници Срба из Словеније и директорка Канцеларије усагласили су се да заједно раде на успостављању добрих односа и стабилнијег правног оквира за сарадњу с институцијама Србије.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …