srlaten

Србија и Русија потписале Споразум о социјалној сигурности

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић и министар рада и социјалне заштите Русије Максим Анатољевич Топилин потписали су у Москви Споразум о социјалној сигурности.

Ђорђевић, који је члан државне делегације у посети Русији, коју предводи председник Републике Александар Вучић, истакао је након потписивања овог документа да две земље заслужују један овакав споразум јер је неопходно да имају добре односе у свим областима.

Он је навео да је Споразум о социјалној сигурности од изузетне важности за грађане Републике Србије који живе и раде у Руској Федерацији.

Његовим потписивањем сви наши држављани који одлазе на рад у Русију, као и грађани те земље који долазе на рад у Србију, могу да остваре право на пензију, објаснио је министар.

Ђорђевић је истакао да је један од приоритета Владе Републике Србије стварање бољих услова за живот и рад њених грађана и да ће се у складу са тим трудити да се свима обезбеди сигурнија и спокојнија будућност.

Према његовим речима, важност овог споразума потврдили су и председник Руске Федерације Владимир Путин и председник Савета Федерације Горњег дома Федералне скупштине Валентина Ивановна Матвијенко.

Ђорђевић је рекао да је са министром Топилином, поред осталог, разговарао и о искуствима, као и о начину стварања повољније демографске слике у Републици Србији, по узору на Русију.

Такође, он је напоменуо да су на потписаном споразуму две делегације радиле још од 2010. године.

Приликом прве посете министра рада и социјалне заштите Русије Београду, у новембру ове године, Ђорђевић је заједно са својим тимом и руским колегама за месец дана договорио потписивање споразума до краја ове године, што је и остварено.

Ђорђевић је нагласио да билатералну сарадњу са Руском Федерацијом одликују традиционално пријатељски односи и да је ова посета Москви, као и потписивање поменутог споразума, наставак даље успешне сарадње у области рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.

Споразум о социјалној сигурности регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, и то право на старосну, превремену старосну пензију, инвалидску и породичну пензију, затим, право на накнаду погребних трошкова, као и право на давања у случају повреде на раду и професионалне болести.

Овај споразум даје могућност лицима која немају довољно стажа осигурања навршеног применом својих националних прописа да остваре право на пензију сабирањем периода осигурања навршених у обе државе уговорнице.

За утврђивање права на давање у складу са одредбама овог споразума узима се у обзир и стаж осигурања који је, према правним прописима страна уговорница, навршен пре његовог ступања на снагу.

Овај споразум примењиваће се и на осигуране случајеве настале пре његовог ступања на снагу, што подразумева да ће наши грађани остварити право на пензију за године рада још из времена СФРЈ, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …