srlaten

Србија и Српска заједно према дијаспори

„Влада Србије ће преко својих званичника настојати да утиче на аустријске власти да омогуће бројној српској диајспори у овој земљи да свој језик изучава одвојено од БХС (бошњачки-хрватски-српски) варијанте, како је сада случај“, поручила је директорка Kанцеларије за дијаспору др Славка Драшковић на састанку са члановима Српског друштва „Просвјета“ и представницима Савеза српских студената у иностранству, приликом посете Бечу током прошле недеље. Они су се сложили и да је један од приоритета да се међудржаним уговорима побољша статус више од две хиљаде српских студената у Аустрији.

Др Драшковић је нагласила да, с обзиром да су Срби свуда у свету заједно, без обзира одакле су дошли, и с обзиром да сви они осећају да припадају једној традицији, историји, култури и језику, потребна је јединствена политика и заједничка одговорност према овом питању.

„Влада Србије ће иницирати успостављање заједничке политике и одговорности Републике Србије и Републике Српске према српској дијаспори“, рекла је она.

Српски студенти у Бечу и представници „Просвјете“ нагласили су да је потребно заједничким напорима дијаспоре и српских отаџбина формирати српски просветни и културни центар, са библиотеком, ради образовања, културног и духовног уздизања, састајања, друговања и радовања бројних Срба који живе у Бечу. Они су поручили да би овакав центар требало да буде главни носилац заштите српског идентитета, афирматор српске културе, историје и традиције у Аустрији.

Учесници састанка усагласили су се да што већи број српских интелектуалаца треба да се укључи у институције аустријског друштва и у политички живот Аустрије.

Српско Просвјетно и Културно Друштво „Просвјета“ – одбор у Аустрији је основано у мају 2011. године и за кратко време се афирмисало као један од најбитнијих интегративних фактора међу Србима у Аустрији.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …