srlaten

Србија користи македонска искуства

Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за дијаспору и Александар Чотрић, председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону су приликом посете Македонији иницирали састанак у Собрању како би разговарали о тамошњем искуству избора посланика из дијаспоре, спроводећи иницијативу изнету на седници Радне групе Канцеларије за измене и допуне Закона о дијаспори.

Очекује се да ће се тај сусрет догодити ускоро, уз посредовање отправнице послова амбасаде Србије у Скопљу Душанке Дивјак Томић.

Они су разговарали са Иваном Стоиљковићем, послаником Демократске партије Срба у Собрању, који је указао на добре и лоше стране увођења посланика из дијаспоре и предложио да македонски посланици из расејања изнесу своја искуства.

Александар Чотрић је рекао да ће тражити да се изборни закони у Србији промене, како би се обезбедило да од укупно 250 посланика скупштинског сазива неколико њих директно бира дијаспора у посебној изборној јединици.

Александар Влајковић је додао да је потребно прикупити искуства o избору посланика из дијаспоре, не само из Македоније, него и из других држава које имају народ у расејању и њихове представнике у парламенту, како би Србија следила њихов пример.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …