srlaten

Србија у невољи, помоћ је добродошла

Информације на овој страници су ажуриране

Влада Републике Србије отворила је динарски и девизни рачун за помоћ у процесу отклањања последица од поплава. Помоћ у виду финансијских средстава је приоритет за донације из иностранства. Новчане донације је могуће уплатити и путем Pay Pal-а. Све информације у вези званичних рачуна Републике Србије можете добити на адреси floodrelief.gov.rs

slajder-ingo-poplave

Министартво финансија је саопштило да је могућа уплата хуманитарне помоћи жртвама поплаве у Србији путем PayPal-а из 193 земље и региона. Донације се примају путем floodrelief.gov.rs Рачун припада дипломатском представништву Србије у Бриселу одакле се новац директно пребацује на рачун Владе Републике Србије намењен помоћи угроженима од поплава. 

Удружења, организације и припадници дијаспоре имају на располагању и имејл  pomoczapoplavljene@dijaspora.gov.rs

Динарски број рачуна: 840-3546721-89, сврха уплате: отклањање последица ванредних околности – поплаве.

Девизни број рачуна: 01-504619-100193230-000000-0000 – Министарство финансија – Управа за трезор, Београд – наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, ИБАН код: RS35908504619019323080. 

Инструкције за плаћање у еврима и доларима преузмите овде.

Жиро рачун Града Београда и Секретаријата за финансије је 840-744141843-14, модел 97, позив на број: 39-501-04.

Влада Србије обавестила је грађане да помоћ угроженом становништву у поплављеним подручјима Србије могу слати путем СМС порука на број 1003, за све три мреже мобилних оператора (Теленор, Телеком и ВИП). Цена поруке је 100 динара, а средства ће бити усмерена на рачун Владе Републике Србије. Важи само за СМС-ове из Србије. Списак СМС бројева за помоћ Србији код појединих националних оператера погледајте овде.

Компаније које желе да помогну угроженом становништву, могу се обратити на телефоне кол центра Министарства унутрашњих послова. Кол центар је отворен 24 часа, а преко њега ће бити вршена и координација са другим државним органима.

Министарство спољних послова је дозволило могућност да дипломатско – конзуларна представништва Републике Србије отворе посебне рачуне за уплату донација. Листу рачуна које су објавиле амбасаде можете преузети овде.

Уплатом преко рачуна дипломатско – конзуларног представништва избегавају се трошкови трансфера појединачних уплата. Свака донација прослеђује се на рачун Владе Републике Србије (Министарству финансија), заједно са подацима о имену уплатиоца и уплаћеном износу. Податке о бројевима рачуна у појединим земљама можете преузети и на интернет презентацијама амбасада.

Уколико се помоћ упућује у виду робе, припадницима дијаспоре, као и организацијама и удружењиима дијаспоре саветује се да контактирају најближе дипломатско – конзуларно представништво за помоћ.

Сви заинтересовани за пружање помоћи угроженом становништву у роби могу да се обрате искључиво Црвеном крсту који врши прихват и расподелу помоћи угроженима.

Контакт телефон је +381(0)11 303 2125 локал 217 и локал 215.

Министарство спољних послова издало је Упутство за достављање хуманитарне помоћи – молимо све грађане који желе хуманитарну помоћ прикупљену у иностранству да допреме за Србију да се обрате најближем конзуларном представништву Републике Србије, са попуњеним обрасцем о садржају пошиљке, како би исти оверили пре пута за РС.

O достави хуманитарне помоћи из ЕУ преко Републике Хрватске прочитајте овде. 

Тренутне приоритете за хуманитарну помоћ пре сакупљања проверите са Црвеним крстом или директно са локалном заједницом уколико знате адресу крајњег одредишта ваше хуманитарне помоћи.

Упутство донаторима лекова и медицинских средстава можете преузети овде.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …