srlaten

Срце Данијеле Сремац куца за Србију

Извор: Вечерње новости

Данијела Сремац из Српског института у Вашингтону, сама се две деценије бори против медијских лажи. Преживела личну и националну трагедију, али се изборила за право да у Америци јавно каже истину о српском народу.

Photo: Vecernje Novosti

Када је током недеље делегација Срба из дијаспоре посетила Патријаршију, Данијела Сремац и Алекса Мачески, из САД, упознали су патријарха Иринеја да су у Вашингтону основали Српски институт, са циљем да представља глас српског народа у Америци. Поглавар СПЦ их је благословио и рекао:
– Знам да вам неће бити лако!

Формирањем Српског института, његов председник Данијела Сремац, стручњак за међународне односе из Вашингтона, вратила се на америчку сцену као гласноговорник српских националних интереса. Деведесетих она је била најпознатија Српкиња на америчкој медијској сцени. Данас жели да настави овај свој патриотски рад, који је прекинула због мајчинских обавеза.

ЖЕНСКИ ГУРУ

Данијела Дарси Сремац је публициста, лобиста, сликарка, композитор, писац, мајка и домаћица. Она је гуру модерног живота америчких жена, јер их учи како да саме уређују свој живот. Да све то постигне инспирисао ју је живот америчког председника Томаса Џеферсона, који је био политичар, адвокат, сликар, архитект, баштован и кувар.

Све је почело средином седамдесетих, када је њен отац Сава Сремац, стручњак за електронику и рачунаре из Београда, добио посао у САД. Са девет година је пошла у четврти разред основне школе у Кливленду.

– Нисам знала енглески. Брзо сам га научила, али и заборавила српски језик. Мој брат Милан је био на факултету, родитељи су радили, а ја сам из школе доносила похвале и награде. Била сам запажена по писаним радовима, ликовној вештини и великом интересовању за музику – сећа се Данијела Сремац првих година у САД.

Њено одрастање у Кливленду, препуном војвођанских Срба, било је лако и брзо. Студирала је и дипломирала филозофију на Џон Керол универзитету, али је жељна знања убедила оца Саву и мајку Десу да треба да студира међународне односе у Вашингтону.

– Било је то време када се Југославија распадала, а свет мојих родитеља рушио, када су српски досељеници схватили да се америчка политика окренула против њихове отаџбине. Открила сам да није на Американцима да разумеју нас Србе, већ је на нама да Американцима објаснимо какав смо ми народ – каже Данијела Сремац, која је тада почела да ради као активиста Конгреса српског уједињења.

Са јерејом Мирком Добријевићем је организовала српске демонстрације, водила јавне трибине са америчким представницима из Конгреса, расправе са сарадницима владара из Беле куће и лобистима који су радили за Хрвате, Бошњаке или Албанце. Није дозвољавала да се њена српска побуна претвори у свађе, иако су то прижељкивали Харис Силајџић, као босански министар, и Џо Диогарди, албански лобиста.

РАТ РЕЧИМА

Написала је књигу „Рат речима“ о медијском рату Запада против Срба, која се користи као градиво на америчким универзитетима. Отворила је медијске путеве за афирмацију других српских лобиста, као што су Питер Брок, Питер Махер, Стела и Џејмс Џатрис и Јулија Горин.

– Почетком деведесетих имала сам 235 наступа на главним телевизијским и радио-станицама у САД. Била сам 25 пута на Си-Ен-Ену. У једном тренутку била сам једина Српкиња која је на америчким медијима говорила да је Косово и Метохија колевка Србије, да Срби нису злочинци, већ да само бране своју отаџбину. Албанци и Бошњаци из САД су ми претили телефоном, покушавали су да ме ућуткају. Нисам бринула о сопственој безбедности, јер сам била преокупирана жељом да кажем истину о свом народу – објашњава Данијела Сремац.

У то време као директор Српске канцеларије заступала је прво Србију и потом Републику Српску у Вашингтону. Помагала је српским лидерима да дођу до Конгреса. Сарађивала је са патријархом Павлом, престолонаследником Александром, са конгресменима Родом Благојевићем, Џорџом Војиновићем и Милицом Мелисом Бин, али и са конгресменом Денисом Кучинићем, који је иако хрватског порекла подржао њене ставове о Србији. И даље је, међутим, водила свој лични рат против америчке неправде.

У њеним наступима било је чињеница и аргумената напретек, али и осећања да свет не сме да живи са неистинама и да не сме да производи неправду, јер то страшно боли.

– Тешко сам преживљавала војне нападе и егзодус српског народа у Југославији, а посебно медијски рат који се водио против Срба. Још теже ми је пала смрт мог брата, који је 1996. године преминуо од опаке болести. Та лична и наша национална драма су претиле да ме поразе, али ја сам и даље тврдоглаво веровала да смо ми Срби у праву – описује своје најтеже тренутке живота.

Када се удала за адвоката Питера Дарсија, посветила се породици, јер је желела да њена деца Лара, Ник и Ели одрасту и као Американци и као Срби. Радо их води у банатско село Црепају, да код деде и бабе уче српски и живе на опуштени војвођански начин. Научила их је да слава Свети Никола у њиховој кући личи на бајку.

Фото: Вечерње Новости

– Моје срце увек куца за Србију и зато сам покушала Американцима да покажем зашто треба волети Србију. У Вашингтону сам објавила књигу „Срце Србије: турнеја кроз културу“. То је моја прича за Американце о најлепшој земљи на свету – поносна је ова млада жена, која књигу тренутно промовише у Србији.

Са својим новим патриотским радом Данијела Сремац је упознала ових дана председника Томислава Николића, премијера Ивицу Дачића, патријарха Иринеја и престолонаследника Александра Карађорђевића, чији је била гост у Краљевском двору.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …