srlaten

Српска црквена уметност у Мађарској

извор: Танјуг

Изложба „Европска културна разноликост – Српска црквена уметност у Мађарској“ биће отворена 13-ог фебруара у Балаши институту – Културни сервис Амбасаде Мађарске у Бриселу, најавила је данас Галерија Матице српске. На отварању ће говорити заменик министра и државни секретар у Министарству спољних послова Мађарске Жолт Немет, члан Европског парламента и Комитета за спољне послове проф. Ђерђ Шепфлин, амбасадор и стални представник Мађарске у Политичко-безбедносном комитету Европске уније Карољ Грубер, министар културе и информисања Србије Братислав Петковић, председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић.

Изложба је резултат пројекта сарадње Музеја Српске православне епархије будимске из Сентандреје и Галерије Матице српске на заштити српског културног наслеђа у Мађарској, које сведочи о вишевековном присуству српског народа на том простору и развоју уметничког израза као дела богате ризнице средњоевропске уметности.

Поставка обухвата 39 икона и богослужбених предмета из српских цркава у Мађарској, у одабиру кустоса сентандрејског музеја Косте Вуковића, који су конзервирани и рестаурирани у Галерији Матице српске током 2010. и 2011. године.

Изложба пружa слојевиту слику српске црквене уметности у Мађарској и бројне полазне тачке за будућа истраживања.

Посебан сегмент чини представљање конзерваторско-рестаураторских радова као доприноса Галерије Матице српске заштити културне баштине Срба у Мађарској.

Изложбу прати публикација на енглеском језику са текстовима о историјском и уметничком значају предмета и збирки из којих потичу, конзерваторским истраживањима и резултатима, са каталогом изложених дела и резимеом на мађарском језику, као и флајер изложбе на енглеском језику.

Током трајања изложбе, конзерватори Галерије Матице српске ће колегама из Белгије презентовати реализоване конзерваторске радове у оквиру пројекта „Српска црквена уметност у Мађарској“.

Изложба, коју ће посетиоци моћи да погледају до 8. марта, приређена је у сарадњи Балаши института (Белгија), Српског црквеног музеја у Сентандреји (Мађарска) и Галерије Матице српске (Србија), под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине и Сталне мисије Мађарске при Европској унији у Бриселу и са благословом владике Лукијана, епископа будимског.

Кустос изложбе је мр Коста Вуковић (Српски црквени музеј у Сентандреји), а носиоци пројекта су управница и заменица управнице Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић и др Даниела Королија Црквењаков, и директорка Балаши института Кристина Ремењи.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …