srlaten

Српска дијаспора у Русији пуна елана

Извор: Међународни радио Србија

Припадници српске дијаспоре и њихове организације у Русији имају добру сарадњу са руском државом, истиче у изјави за Међународни радио Србија др Славка Драшковић, директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, која је недавно боравила у Русији. Наша дијаспора у тој земљи је тек у последњих неколико година формирала своје организације, пуна је ентузијазма и спремности да ради, сарађује и користи искуства других делова наше дијаспоре, оцењује Славка Драшковић.

Сусрет са припадницима дијаспоре у Русији био је веома добар и на тренутке веома емотиван, наша дијаспора у тој земљи је релативно млада, основала је три велике, најзначајније организације и ради са великом мотивацијом, каже Славка Драшковић. Неки од проблема које су они издвојили су информисаност и потреба да се у Москви формира српски културни центар, напомиње директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

„Наша дијаспора у Русији има добру сарадњу са руским властима. Разговарали смо и о неким проблемима на којима Србија и Русија већ раде, а тичу се, између осталог, појединих питања у вези са радним односима. Ту је и потреба очувања српског језика, где Србија као држава треба да помогне“ – истиче Славка Драшковић и додаје да такве ситуације захтевају хитно реаговање. Она напомиње да је катедра за српски језик у Петрограду угашена, а отворена је катедра за црногорски језик.

Постоји и велика опасност од затварања катедре за српски језик на московском универзитету.

Наша саговорница је у Министарству спољних послова Русије разговарала са представницима одељења за Русе у дијаспори и региону и разменила искуства о моделима сарадње са људима у расејању. Русија има нешто врло слично нама, а то су Руси који живе у региону, односно у бившим совјетским републикама, каже Славка Драшковић, истичући да искуства Русије у организацији и правној регулативи могу нама бити од велике користи, на пример у изменама Закона о дијаспори и у раду скупштине и представника дијаспоре и Срба у региону.

„У разговорима са руским званичницима било је речи и о томе да се у Србији организује међународна конференција на којој бисмо разменили искуства и разговарали о односима према дијаспори, што је, по мом мишљењу, веома важно за развој самих држава. Представници Русије су врло спремни да дођу на ту конференцију, а верујем да ће доћи и из других европских земаља“ – каже Славка Драшковић.

Приликом боравка наше делегације у Русији одржане су и презентације српског туризма и српских бања, како би се привукли туристи из те земље. И то, према оцени наше саговорнице, не би требало да буде тешко, јер су они спремни да дођу, али желе да буду добро информисани. Она напомиње да је истраживање које су спровели студенти из наше дијаспоре у Русији показало да грађани те државе Србију углавном повезују са Косовом, сукобима и нестабилном ситуацијом.

„Када у Русији имамо такве резултате, онда нам је јасно да Србија мора много да ради на свом имиџу, на слици Србије као безбедној дестинацији. То је важно и за сигурност улагања, и за однос према Србији у сваком погледу, и туристичком и економском. Сматрам да је дијаспора кључна тачка која може да нам у том правцу помогне, не само у Русији, него и када је реч о другим земљама“ – истиче директорка Канцеларије.

О томе колико има држављана Србије у Русији не постоје прецизни подаци. Неке процене говоре да их има 30 хиљада, па чак и 80 хиљада, на шта утичу и честе миграције радне снаге. Највећа концентрација српске дијаспоре је, како напомињу у Канцеларији, у економским центрима: Москви, Санкт Петербургу, Сочију, Краснодару и сибирском подручју.

Аутор Сузана Митић

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …