srlaten

Српски ђаци из Мостара обишли знаменитости Србије

Ученици Просвјетине школе српског језика, историје и културе из Мостара боравили су у Србији од 1. до 5. јула где су обишли знаменитости Београда, манастире Жичу и Студеницу, Мокру Гору, Златибор, комплекс Шумарице у Крагујевцу.

Петодневну екскурзију за 50 ђака узраста од 6. до 9. разреда основне школе и њихових 6 наставника обезбедила је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Екскурзија је организована као едукативно путовање, на којем су поред дружења, деца учила о историји, традицији и култури нашег народа.

Првог дана свог путешествија деца су боравила на Мокрој Гори и Мећавнику, а потом их је свештенство и монаштво Жичке епархије дочекало у манистирима Студеница и Жича и упознало их с историјом, архитектуром и значајем ових манастира за српску цркву и државу.

Деца су посетила и комплекс Шумарице, спомен-парк „Крагујевачки октобар“, који је подигнут у знак сећања на жртве Крагујевачког масакра који је 1941. године починио немачки окупатор.

У Београду је Просвјетина шлола обишла центар Београда, Народни музеј, деца су прошетала Кнез Михаиловом улицом, Калемегданом, била у Зоолошком врту, на Авали и стадионима Партизана и Звезде. Такође, обишли су Храм Светог Саве и присуствовали литургији коју је служио патријарх Порфирије и посетили Дворски комплекс краљевске породице Карађорђевић.

Ученици су се упознали са заоставштином нашег великог научника посетом Музеју Николе Тесле у Београду, у коме се чувају Теслини изуми, медаље, алати и документа, као и лични предмети из његовог живота. Видели су Теслине пумпе и брзиномере, мерне алате и машински прибор који је користио. Погледали су кратки филм, а и демонстрацију неких од патената нашег великог научника.

 

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …