srlaten

Српски језик у Словенији

Српски језик и култура уче се у основним школама широм Републике Словеније  (Љубљана, Марибор, Копар, Крањ, Постојна, Нова Горица, Камник и друга места). За сада је формирано је 60 наставних група са 817 ђака. Образовно-васпитни рад на српском језику у Словенији остварује се у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије од школске 2020/21. године.

Наставници су у Републику Словенију дошли крајем септембра 2020. године, а припреми за отпочињање наставе претходио је радни састанак у Амбасади Републике Србије у Љубљани, организован 27. септембра 2020. године.

„Српска заједница у Словенији показала је добродошлицу и спремност на сарадњу, коју ће Веће наставника у будућем периоду развијати. Међу колегама је изражена одлична комуникација и храбро одолевање свим изазовима у почецима који нису нимало једноставни, а први одржани часови непосредне наставе и наставе на даљину показују посвећеност и стручност“, изјавила је Блаженка Тривунчић, координатор за допунску наставу у Словенији.

Наставу на српском језику у Словенији изводе Данило Спасојевић, Јелена Стефановић, Светлана Тодоровић, Тамара Сврзић, Маја Анђелковић Шегуљев, Невена Ступар, Драгана Шошкић и Драга Давид. Контакти са наставницима и распоред по школама налазе се ОВДЕ.

У складу са новонасталом епидемиолошком ситуацијом и мерама које је донела Влада Републике Словеније, настава на српском језику изводи се по „онлајн“ моделу од 19. октобра, преко Зум апликације и Гугл учионице. Овај тип наставе је привременог карактера, а условљен је трајањем здравствених мера прописаних од стране Владе Републике Словеније.

Пројекат је реализован уз подршку Кабинета председника Републике Србије, Министарства спољних послова Републике Србије/Амбасаде Републике Србије у Љубљани, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Савеза Срба Словеније и других српских организација и удружења широм Републике Словеније, те уз снажну подршку Српске православне цркве.

Истовремено, пројекат се спроводи у оквиру програма Министарства образовања и спорта Републике Словеније ”Неговање језика и културе народности Словеније”.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …