srlaten

Српски научници у Америци

Извор: РТС

Српски научници Ненад Марковић и Војислав Стаменковић раде у националној лабораторији Аргон западно од Чикага. Имају водеће улоге у тиму који би за пет година требало да направи батерије пет пута ефикасније и јефтиније од постојећих.

Баш од ова два српска научника се очекује да имају пресудну улогу у прављењу праве револуције у батеријама у наредних пет година. Докторе Ненада Марковића и Војислава Стамнековића снимили смо у згради у којој раде, у срцу строго чуваног комплекса националне лабораторије Аргон, западно од Чикага.

Наиме, Бела кућа је управо доделила 120 милиона долара за пројекат усавршавања батерија у којем ће учествовати пет америчких националних лабораторија, пет врхунских универзитета и неколико приватних фирми. Посао предводи лабораторија Аргон. Главни научник на пројекту је баш Ненад Марковић а његов главни асистент је још један дипломац Београдског универзитета Војислав Стаменковић.

Циљ пројекта је да се за пет година направе батерије које ће бити пет пута јаче и пет пута јефтиније, и да се усаврше могућности за смештај електричне енергије.

„Ја се дубоко надам да не морамо да остваримо фактор пет. Секретар за енергију у Вашингтону је изјавио да би он био врло срећан ако би то био и фактор три. За првих пет година ако ми успемо да дођемо до два и по до три, онда би сигурно дипартмент за енергију уложио додатних сто двадесет милиона“, каже Ненад Марковић.

Ненад Марковић и Војислав Стамнековић добили су недавно награду за пионирско истраживање на претварању хемијске енергије у електрицитет.

„Све почиње на атомском и молекулском нивоу да би се у крајњој инстанци дошло до крајњег производа а то је модерна, савремена батерија са много већим капацитетом са релативно ниском ценом. Оно што ми морамо да сагледамо у сваком тренутку јесте управо тај комплексан систем где се креће од најелементарнијих знања са којима располажемо и могућности да манипулишемо са материјала на атомском и молекулском нивоу“, каже Стаменковић.

И Ненад Марковић и Војислав Стамнековић имају велику жељу да својој родној Србији и Београдском универзитету врате бар део врхунског образовања и знања које је у њих уложено. Воле да сарађују са колегама и држе предавања у Београду, а код њих у лабораторију редовно долазе постдокторанти из Србије.

„И Воја и ја на неки начин покушавамо да у Аргону направимо електрохемију која не постоји у Америци. Верујем не само нас двојица и многи који ће да дођу и да се врате у Србију, понеће нешто одавде и вратиће назад Србији све оно што је у ствари Србија дала нама. И сигурно је једно, и сигурно да то није само фраза-без београдске школе елекrтохемије, без Београда, нити би Воја нити би ја имамо то што смо данас добили у Аргону де факто од америчке владе“, рекао је Ненад Марковић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …