srlaten

Српски споменици из доба Миланског едикта

У оквиру обележавања годишњице Миланског едикта, у суботу 6.априла, одржани су  „Просвјетини“ Духовни разговори на тему „Милански едикт – ранохришћански споменици у централној Србији“. Предавач је био историчар и археолог , виши кустос музеја у Крушевцу, Душан Рашковић. Председник Просвјете Срђан Мијалковић поздравио је окупљену публику и подсетио на шестоаприлска страдања 1941. у Београду, те је минутом ћутања одата пошта тадашњим жртвама.

Говорећи о првом уваженом прогласу о верској толеранцији из 313.године, Миланском едикту,  (где је хришћанство званично изједначено са осталим религијама у Римском царству)   Рашковић је упутио присутне и на раније показатеље о имплементацији хришћанских ознака,  на кованим новчићима са Христовим монограмом и крстова на војним штитовима.

Приказивањем слајдова присутној публици дочарао је малобројне елементе и артефакте, доказе присутности раног хришћанства на просторима садашње централне Србије, пре свега Шумадије

Под окриљем  државних институција Србије, као што су Филозофски факултет у Београду, Завод за заштиту споменика у Краљеву и Народни музеј у Крушевцу, вршена су археолошка истраживања на разним локалитетима централне Србије .

Велика налазишта на подручју Копаоника, Градине на Јелици, Бедема код Сталаћа и Градишта код Соко Бање сведоче нам о процвату хришћанске вере од  4. до 7.века. Нађени су остаци цркава, златници, привесци, брошеви и појасне копче у облику крста.

У завршетку програма председник СПКД Просвјета навео је многобројне тренутне активности овог друштва и најавио пројекте „Помоћ у учењу“, „Мала причаоница“ и „Школа српског језика“, који имају много успеха. Осим тога, најважнија је припрема заједничког става српских организација у Аустрији који би био предочен аустријским властима, о потреби раздвајања учења српског језика од тренутне „БХС“ варијанте, као и иницијатива да се аустријско-српској хероини Диани Будисављевић додели једна улица у Бечу.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …