srlaten

Српски студенти у тешкој ситуацији

Хуманитарна Фондација „Привредник“ из Хрватске бави се стипендирањем студената српске националности у овој држави. Ради се углавном о деци повратника који су у тешкој материјалној ситуацији, али данас се и ова фондација нашла у проблему да обезбеди средства, будући да више не добија новац од Српског народног већа, које се финансира из хрватског буџета.

О проблемима опстанка Срба у Хрватској и немогућности да се без асимилације у хрватску нацију обезбеди опстанак младих сународника, представници Фондације „Привредник“ Никола Лукић, Игор Радека и Невенка Љубић разговарали су са директорком Канцеларије за дијаспору Славком Драшковић и њеним замеником Александром Влајковићем.

Они су изложили да званични попис становништва показује да стално опада број Срба у Хрватској и да млади, да би напредовали, морају да се изјашњавају као Хрвати. Разговарали су о заједничком ангажовању Фондације и Канцеларије за дијаспору на тему – како задржати српски идентитет у Хрватској и бити успешан.

Директорка Славка Драшковић истакла је да ће подржати рад „Привредника“ у оквирима надлежности и могућности Канцеларије и да је свесна његовог великог значаја у областима просвете и образовања Срба у Хрватској. Она је рекла да предстоји период опстанка и регенерације српске елите у овој суседној држави.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …