srlaten

Српско-аустралијске везе

Аустралија је далеко, али је наши људи могу учинити ближом, уколико везе са матицом буду разноврсније, чвршће и обострано корисне – сложили су се др Наташа Чича, професорка са факултета у Хобарту у Аустралија, мр Јелена Киш, председница Матице исељеника и Срба у региону и Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за дијаспору и Србе у региону.

Повод за састанак у Канцеларији за дијаспору и Србе у региону је тек завршена дводневна зимска школа – Глобални грађани, креативни лидери, која је одржана у просторијама Матице исељеника, као заједнички пројекат Инглиш Кларк Центра из Аустралије, Дипломатског форума са Политичких наука и Матице исељеника и Срба у региону. Школу су похађали студенти завршних година и постдипломци.

Панелисти зимске школе били су амбасадорка Аустралије у Србији др Хелена Стадерт, др Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности и господин Живадин Јовановић, некадашњи амбасадор СФРЈ, министар спољних послова и председник Београдског форума за свет равноправних.

Ово је почетак великог пројекта који је, захваљујући професорки Чичи покренут у Беграду, а наставиће се у Ирској, Кини и другим светским земљама. Цео извештај зимске школе под називом „Салон Србија“ изаћи ће ускоро у штампаном издању на ћирилици у Србији и Аустралији.

Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за дијаспору је истакао значај наших афирмисаних људи из расејања који успевају да се као проф. Чича укључе у рад институција у Србији, дају свој допринос и пренесу стечена знања и искуства из иностранства.

Проф. Чича, иначе докторант факултета у Кембриџу, је истакнути представник наше дијаспоре у Аустралији, дугогодишњи саветник у парламенту, коментатор и аналитичар културних дешавања у Аустралији, директорка Инглиш Кларк Центра за цивилно друштво и добитница престижне награде Мајер фондације за храброст и изузетност.

Јелена Киш, председница Матице исељеника је скренула пажњу на неопходност повезивања младих образованих људи из Србије и и света, њихове размене и неговања нових генерација наших исељеника, као највреднијег ресурса наше земље.

Гошће Канцеларије за дијаспору најавиле су одржавање првог Српског фестивала, који се одржава у Сиднеју 9. и 10. фебруара и изразиле наду да ће уз подршку из матице, постати традиционалан.

Српски фестивал организују српске организације Сиднеја предвођене Српском црквом и Српском православном организацијом младих који желе да, с обзиром на бројно српско исељеништво, раде на очувању и промовисању културних и традиционалних вредности српског народа, као и да подстакну економско повезивање наших фирми из Аустралије и Србије.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …