srlaten

Стогодишњица Срба у Француској

Мало је познато да организовани Срби у Француској постоје и раде још од времена балканских ратова. Ова година је у знаку прославе стогодишњице Срба у Француској. У Паризу је летос одржана свечаност поводом оваквог, за нашу дијаспору ретког јубилеја, а учесници су се упознали са најзначајнијим детаљима из вековног историјата свога савеза. Поред свечаног дела, на коме су двадесет шесторици угледних припадника дијаспоре додељене повеље, отворена је и изложба о раду Савеза Срба у Француској.

Између осталог, преко фотодокумената преузетих из француске дневне и недељне штампе, посeтиоци су имали прилику да виде како су медији ове земље извештавали о догађајима из Србије и како су гледали на активност њених припадника на тлу Француске. Као куриозитет наводимо да је члан Савеза био и краљ Петар Први, док је као први председник забележен Средоје Марковић, студент Више трговачке школе у Паризу, родом из Косјерића.

Придружујући се честиткама за овај значајан јубилеј, Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, посебно указује на значај развијања учења српског језика и очувања идентитета и српске културе у нашој дијаспори. С тим у вези, посебно поздравља чињеницу да је у последње време у Француској порастао број ђака са 300 на 500, који по нашим наставним плановима и програмима учи српски.

У плановима активности за наредни период, Канцеларија разматра додатне могућности да се најмлађим припадницима наше дијаспоре омогуће нови облици упознавања и овладавања језиком и културом матичне земље.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …