srlaten

Сусрет Гујона и председника Савеза Срба Словеније Кокановића

Арно Гујон, в.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону примио је Владимира Кокановића, председника Савеза Срба Словеније. Тема састанка су досадашње активности које је Савез Срба Словеније спроводио као и будуће активности и пројекти који имају за циљ унапређење и очување српске културе и традиције у Републици Словенији.

Владимир Кокановић је истакао да је основни циљ Савеза Срба Словеније јединство српске заједнице у Словенији, као и неговање пријатељства између припадника српског и  и словеначког народа. Нагласио је да су припадници српског народа у Словенији у бољем положају од својих сународника у региону, али да и даље немају статус националне мањине. Савез Срба Словеније се залаже за обједињавање рада свих српских друштава у Словенији, уз очување српског идентитета, културе и језика, као и одржавање веза са матицом. Пројекат увођења српског језика као допунске наставе у основним школама широм Словеније, започет крајем маја 2019. године, је од националног значаја за Србе у Словенији.  Кокановић се захвалио на подршци коју пружа Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Гујон се захвалио на упућеним честиткама поводом његовог именовања, а које је испред Савеза Срба Словеније пренео Кокановић. Поштујући историјско пријатељство са словеначким народом, поздравио је активности које су усмерене ка унапређењу и очувању културе, идентитета и писма као и очувању и јачању веза са матичном државом.

 

 

 

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …