srlaten

Сусрети гимназијалаца у Београду и Тополи

Шеста београдска гимназија угостила је ученике и професоре гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара.

Реализујући пројекат „Сусрети гимназијалаца 2017″, ученици звездарске школе су представили истакнуте културне и монументалне објекте Београда и Србије. Затим су вршњацима приказали начин извођења наставе и заједнички присуствовали неким од часова. Посебан емотивни утисак оставила је изложба о прeтходном сусрету у Темишвару постављена у холу Шесте београдске гимназије.

Ученици и професори обеју школа имали су заједнички излет у Тополу. Најпре су посетили кућу-музеј Краља Петра I где је кустос објаснио улогу овог објекта за династију Карађорђевића. Фреске храм и крипта краљевске породице побудила је код младих радозналост за детаљније сазнање српске историје тог времена. Затим су сви заједно прошетали столетном шумом до Виноградареве куће у којој се налазила поставка „Легат Николе Граовца“, мајстора колористичког експресионизма српског сликарства XX века. Потом су кроз живописну Тополу стигли у Карађорђев град где су поред монументалног споменика обишли музеј и цркву вође Првог српског устанка. Испуњени сликама прекрасних пејсажа живописне Шумадије наставили су своје дружење на Букуљи где су уживали у српским обичајима и домаћим специјалитетима.

Пројекат је подржан од стране Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Позивају се школе и удружења Срба из дијаспоре, заинтересовани за сарадњу и размену ђака у циљу неговања језика и очувања културног идентитета, да се јаве на е-mail: jasnaperic296@gmail.com.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …