srlaten

Сусрети матице, дијаспоре и Срба у региону у Бања Луци

У Бања Луци су се 22. и 23. септембра 2020. године одржали се сусрети матице, дијаспоре и Срба у региону, у  организацији Републичког савеза Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије „Корени“ Србија, Републичког Удружења „Корени“ Бања Лука, Република Српска и Удружења „Корени“ Цирих, Швајцарска, а уз свесрдну помоћ Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Владе Републике Српске, Привредне коморе Бања Луке и града Бања Луке .

Представници бањалучког Републичког удружење матице, дијаспоре и Срба у региону “Корени” и истоимени Републички савез Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије потписали су 22. септембра 2020. године у Бањалуци споразум о сарадњи.

Председник бањалучког Удружења “Корени”, Мирјана Стојановић Тривановић, том приликом је истакла да улазак бањалучког удружења у Савез говори да ће заједничким наступом радити са свим удружењима у Србији, како би се што квалитетније повезала матица и дијаспора.

Председник Удружења “Корени” из Лопара Стојан Стевановић, који је и председник српских привредника из Швајцарске, рекао је да је циљ ове асоцијације стварање једног савеза ради лакшег функционисања. Циљ оснивања удружења јесте подизање поверења и одговорности дијаспоре и Срба у региону према матичној држави Србији.

У Банском двору у Бања Луци, свечаном потписивању наведеног споразума о сарадњи, испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци, присуствовала је и конзул Весна Маринковић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …