srlaten

Свечана академија поводом 120 година ,,Привредника“

У великој дворани Хрватског глазбеног завода у Загребу, свечаном академијом, обележено је 120 година рада и постојања Српског привредног друштва ,,Привредник“.

Свечаној академији, под називом ,,СПД Привредник – 120 година ослонац младима“, присуствовали су представници српских институција у Републици Хрватској, Српске православне цркве, предвођени митрополитом Порфиријем, народни посланик Миодраг Линта, изасланик Председника Републике Србије Александра Вучића, гости из Републике Србије и Републике Српске, Александар Толнауер, председник Савета за националне мањине у Републици Хрватској, изасланик градоначелника Загреба, делегација Амбасаде Републике Србије у Загребу, предвођена амбасадорком Миром Николић и многи други.

О историјском развоју СПД ,,Привредник“ и његовом огромном значају посебно за српски народ у Републици Хрватској, говорили су Никола Лунић, амбасадорка Мира Николић, митрополит Порфирије, Милорад Пуповац, Миодраг Линта и други. Истакнуто је да су домети ,,Привредника“, који је основан иницијативом трговца Владимира Матијевића, у добротворном и донаторском смислу немерљиви, посебно у односу на помоћ и стипендирање талентованих ученика и студената из породица које су лошијег материјалног стања. ,,Привредник“ је ове године доделио 33 стипендије, а Милорад Пуповац је најавио да ће Српско народно вијеће до краја године обезбедити средства која би омогућила да се дуплира укупан број стипендија додељених у току 2017. године. Народни посланик Миодраг Линта, преносећи поздраве Председника Републике Србије, Александра Вучића, истакао је да ће Србија наставити да пружа помоћ и подршку Србима у Хрватској и да је у потпуности опредељена за решавање отворених билатералних питања и спровођење Декларације из Суботице. Посебно је истакао важност реализације ,,Анекса I“ Споразума о сукцесији који регулише аспекте приватне својине. Амбасадор Мира Николић, честитајући велики јубилеј, говорила је о значају ,,Привредника“ у контексту положаја српског народа у Републици Хрватској, а посебно у остваривању права младих на образовање и школовање. Нагласила је да ће Амбасада као и до сада, наставити са пружањем пуне подршке и помоћи у даљим активностима ,,Привредника“.

Манифестацију је пројектно подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …