srlaten

Свесрпски дечји сабор од 15. до 24. маја

Свесрпски дечји сабор, традиционална манифестација током које деца и млади из расејања упознају српску историју и културу кроз богат културно-уметнички програм, ове године одржаће се као онлајн програм од 15. до 24. маја. Манифестација ће наставити да негује пријатељство и спаја децу широм света кроз онлајн концерте, креативне радионице и специјалну емисију на каналу РТС Свет.

 

Деца у Србији имаће прилику да у Дечјем културном центру Београд погледају концерт народних игара Уметничког центра „Талија“ у суботу, 15. маја, у 11 часова, а након тога да учествују у Радионици народних игара, Радионици калиграфије и Хорској радионици „Сви у глас“. Наредне суботе, 22. маја, од 10 часова, биће одржана Радионица примењене уметности, истраживачка акција „Забавна историја – Београд кроз векове“, Плесна радионица „Од стиха до покрета“ и Ликовна радионица „Ликовна комуникација кроз орнамент“.

Деца из региона и дијаспоре учествоваће у литерарној онлајн радионици и разговору са писцем Слободаном Станишићем на тему „Милош Обилић – јунак над јунацима“ и „Марко Краљевић и његова браћа“. Поред тога, одржаће се онлајн драмска радионица „Глума преко зума“ Тијане Кесић, глумице и драмског педагога. Кроз драмску игру и импровизацију деца ће бити у прилици да вежбају српски језик и комуникационе вештине.

 

Емисија „Свесрпски дечји сабор 2021“ води нас на путовање кроз витешку прошлост Србије. О појму и мотивима витештва у нашој историји говори наратор и водитељ емисије Марко Алексић, археолог. У емисији учествују и деца српског порекла из десет земаља – Француске, Швајцарске, Данске, Босне и Херцеговине, Италије, Хрватске, Словеније, Аустралије, Америке и Канаде, која у форми видео линка приказују како се кроз игру, песму, књижевност и говорништво чува језик, традиција и култура Србије ван граница наше земље, упућујући поруке пријатељства и подршке својим вршњацима у Србији. Својим стваралаштвом представљају се и деца која живе у Србији. Премијерно емитовање емисије биће на каналу РТС СВЕТ и на YouTube DKC Beograd у недељу 23. маја у 12.15.

Сабор, под покровитељством председника Србије Александра Вучића, организује Градска управа града Београда – Дечји културни центар Београд, уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …