srlaten

Свети Сава прослављен широм Немачке

Где има Срба, има и Светога Саве. Ученици свих група Српске допунске школе у Немачкој, заједно са својим наставницама, обележили су школску славу Свети Сава, ове године, у складу са мерама избегавања окупљања због вируса корона.

Ученици у Хесену, са наставницима Бојаном Ракоњац, Соњом Зрнић и Татјаном Милановић, приредили су онлајн приредбу – филм ,,Путује без пута и пут се за њим рађа“, као и онлајн часопис од радова на теме: „Био једном принц Растко“, „Савиним стопама“ и „Чудесни град Рас“. Организован је и  ,,Светосавски квиз“ преко апликације „ЗУМ“ и игра ,,Потрага за Савиним благом“, где  су ученици, користећи  дигиталне апликације и алате дошли до ковчега са Савиним благом и открили да је највеће благо оно које у себи носимо.

Захваљујући заједничком труду и раду представника црквене заједнице у Берлину, ђака, родитеља и наставника Марије Алексић и Мирјане Стефановић, Српска допунска школа у Берлину снимила је филм „Светосавско знамење“. Велики број ученика Српске допунске школе у Хамбургу и наставница Татјана Филиповић, такође су припремили видео материјале о животу и делу Светог Саве, а ђацима су додељени и традиционални „светосавски пакетићи“.

У част Светог Саве одржана је свечана литургија у Српском православном храму у Минхену, а ђаци, њихови родитељи и наставница Татјана Хот, присуствовали су сечењу славског колача.

И у Нирнбергу су ђаци Српске школе и наставница Гордана Будића обележили школску славу, уз пригодан програм, након литургије,. Прославили су и ученици који похађају наставу на српском језику у Бремену и Оснабрику, које води наставница Слађана Дунић.

 

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …