srlaten

Светосавски балови и академије у светским метрополама

Српска дијаспора широм света традиционално обележава славу Свети Сава. Наши људи који живе далеко од домовине чувају традицију светосавских балова и прослава, које трају и по више дана.  У метрополама широм света, Бечу Паризу, Лондону, и Москви српска дијаспора ће и ове године у оквиру светосавских свечаности организовати традиционалне светосавске балове и академије који су углавном хуманитарног карактера.

Беч

Предстојећим 16. Светосавски бал у Бечу ће бити одржан у петак, 25. јануара, са почетком у 19.30, у бечком хотелу Паркхотел Шенбрун, наставља се традиција започета половином 19. века кад су у Бечу живели и стварали највећи српски интелектуалци тога времена. Овом балу ће присуствовати и др Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором.  Програм Светосавског бала, како то и назив говори, има дубоку духовну, едукативну и пријатељску поруку, али је истовремено и веома забаван. Поред угледних Срба из целе Аустрије и из других европских земаља, Светосавском балу присуствоваће представници дипломатског кора, аустријских институција и око 200 српских студената из Беча.

Париз

Ове године ће у Паризу 26. јануара, по седми пут, приредити Европски Светосавски Бал на Сени у оквиру манифестације „Дани Светосавља“. На овом балу ће присуствовати и Растко Јанковић, саветник Канцеларије за сарадњу са дијаспором. Очекују се гости из осталих европских и прекоокеанских центара српске дијаспоре.

„Дани Светосавља ове године почињу 24. и завршавају се 27. јануара. Првог дана је свечано отварање у Културном центру Србије у Паризу, биће присутни солисти ансамбла Ренесанс, солисти из Париза, и пријатељи  који увек напуне ту дивну салу која треба да одзвони и да позове људе да дођу већ сутрадан када је свечана Академија. А 26. увече имамо програм на броду где ће наступити Гарави сокак из Новог Сада, имаћемо модну ревију, Ренесанс ансамбл акоји доноси звуке Византије и Србије и наравно француску шансоњерку која све уобличује у односу на све оно што нам Париз даје“, каже Петар Гојковић, председник Одбора за културу Савеза Срба у Француској.

Лондон

Лондонски Вестбури Мејфер Хотел ће, као и претходне године, бити домаћин Светосавског бала чиме ће започети месец Србије у Великој Британији. Гала вече које увек значајно обележи српска традиционална храна биће употпуњено служењем и промоцијом вина из српских краљевских винограда династије Карађорђевић на Опленцу.

Москва

У Московском Дому националности биће организована Светосавка академија „У СЛАВУ СВЕТОГ САВЕ СЕРБСКОГ“, у петак 25. јануара, са почетком у 18 сати. Свечана академија, се по речима организатора председника организације Обједињење Срба, Москва Божидара Митровића, прави да би популарисали Св. Саву Сербског у области права, просвете и привредне делатности и заједничке руске и српске културе. Дане заједничког празновања Светог Саве Сербског – српског и руског просветитеља Руска православна црква слави 25. јануара, а Српска православна црква 27. јануара.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …