srlaten

Светосавска видео порука Арноа Гујона на онлајн Светосавској академији у Темишвару

У организацији Савеза Срба у Румунији у свечаној сали Српског културног центра у Темишвару, 27.01.2021. године, одржана је свечана Светосавска академија. Због строгих мера и забране окупљања више од 20 лица у затвореном простору, програм академије је емитован уживо преко званичног Фејсбук канала Савеза Срба у Румунији.

Свечаност је отворена химном Светом Сави у извођењу Мешовитог хора Српске саборне цркве у Темишвару. Програм, који је комбинован садржајима уживо из Српског културног центра и емитовањем видео порука и културних садржаја, настављен је обраћањем генералног конзула В. Тадића и поздравом видео поруком министра спољних послова, Н. Селаковића. У наставку је емитована и видео поруке в.д директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону А. Гујона. Казивање о 100-годишњици прикључења Српске православне епархије темишварске српској патријаршији  изнео је протонамесник др Саша Јашин, а беседу о Светом Сави изговорио је проф. др Славомир Гвозденовић дугогодишњи председник ССР у три мандата.

У уметничком делу програма уживо је наступила виолинисткиња Нада Петров, члан Банатске филхармоније из Темишвара, а емитовани су и снимци разних нумера изведених на светосавским академијама у Румунији претходних година. Програм је укупно трајао више од сат времена и забележио гледаност већу од 5.000 прегледа.

Претходно су у свим храмовима Српске православне Епархије Темишварске служене литургије уз традиционално учешће деце у рецитовању песама посвећених Светом Сави.

Комплетан програм Светосавске академије у Темишвару можете да погледате на следећем линку: https://fb.watch/3ntW3VkD-q/

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …