srlaten

Тешки проблеми Срба из Крајине

Представници Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске предвођени председником Милојком Будимиром, разговарали су са директорком Канцеларије за дијаспору Славком Драшковић и њеним сарадником Симоном Ђуретићем о проблемима који прогнане људе из Хрватске тиште готово двадесет година.

Срби из Хрватске траже да им држава помогне у проналаску несталих, враћању одузетих станарских права, решавању проблема избеглица чије су куће срушене. Прогнани Срби из Хрватске и даље не успевају да остваре своје право на пензије које су зарадили у тој држави, имају проблем с блокираним средствима у хрватским банкама. Такође, Асоцијација избјегличких удружења покушава да сачува културну особеност Срба из Крајине, али јој фале средства за одржавање културних манифестација.

Директорка Канцеларије Славка Драшковић заложила се за решавање ових проблема у сарадњи с осталим државним институцијама. Она је истакла да је битно да се направи списак приоритета које треба хитно решавати и које ће она изложити пред институције Владе са којима Канцеларија сарађује.

Драшковић је додала и да ће Канцеларија помагати пројекте који доприносе неговању специфичне културе Срба из Крајине.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …