srlaten

„Теслин народ“ на америчком јавном сервису

Дугометражни документарни филм „Теслин народ“ редитеља Жељка Мирковића биће приказан премијерно 16. фебруара од 19 сати на америчком јавном сервису ПБС у част Дана државности Србије, на каналу „WVIZ World“ из Кливленда, саопштили су продуценти.
Наратор остварења и у улози Николе Тесле у играном сегменту је домаћи глумац који живи две деценије у САД Жељко Димић, или Џек Димић, а сценарио потписују Милош Растовић, Марко Лопушина, као и режисер и продуцент Жељко Мирковић.
Филм ће имати ТВ премијеру на „WVIZ“, виртуелном каналу 25 групације Public Broadcasting Service – PBS, члан телевизијске станице из Кливленда, државе Охајо, што чини сестринску компанију чланице НПР – радио станице WCPN и радија класичне музике WCLV.
Запажени филмски пројекат је освојио многе награде по свету и имао квалификације за Номинацију награде Оскар.
Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.
Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, публика у филму упознаје и троструког добитника Пулицерове награде ВолтаБогданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце Аполо програма, Оскаровце са наших простора – Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе чије је име уписано у историју.
У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“.
Такође, сценарио приповеда и многе занимљивости као што је да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.
„Теслин народ“ је снимљен и као документарни серијал и целовечерњи биоскопски филм, рађен је у продукцији „Оптимистик филма“ и РТС-а, на иницијативу „Tesla Science Foundation“ из Филаделфије.
Пројекат су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић, Српски Народни Савез (СНФ) из Питсбурга.
Извршни продуценти су Никола Лончар, Ђорђе Јовичић, Микан Велиновић и Борислав Јовичин, преноси Танјуг.
Извор: Спутњик

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …