srlaten

У Бечу постављена спомен плоча Мини Караџић

Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић” издејствовало је да Мина Караџић у Бечу добије спомен плочу.

Портрет Мине Караџић, дело Јована Исаиловића млађег (Википедија)

Спомен плоча ћерки реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића постављена је на згради на адреси Разумовскигасе 22, у трећем бечком округу.

Та спомен плоча се налази на згради код споменика Вуку Караџићу окружена цвећем и зеленилом, преноси Танјуг.

На спомен плочи на немачком и српском језику, поред слике Мине Караџић, написани су њено име, година рођења и смрти, као и да је била аустријско-српска сликарка и књижевница.

Спомен-плочу је поставило Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић” које се у својим активностима, између осталог, залаже за очување лика и дела Мине Караџић, песникиње, преводиоца и прве српске сликарке.

Председница Друштва Светлана Матић се захвалила Управи за сарадњи са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије на подршци, Заједници српских клубова у Бечу, станарима и власнику зграде, уз чију је помоћ и сагласност овај пројекат и реализован.

Идејни пројекат за спомен-плочу израдио је Боривоје Лукић, вајар из Београда.

Званично отварање спомен-плоче предвиђено је у наредном периоду, уколико епидемиолошке мере, везане за Ковид 19 буду дозволиле, а о чему ће јавност бити накнадно обавештена.

Иначе Матићева, председница бечког Друштва, објавила је књигу „Певам дању, певам ноћу – Писма Мини Караџић” на српском и немачком језику, у којима је истакла значај и допринос Вукове ћерке у очувању српског језика, националног и културног идентита и грађењу мостова сарадње и културе између два народа.

Танјуг

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …