srlaten

У част српског просветитеља: Деца из региона и дијаспоре снимила песму и спот „Негујмо српски језик“

Дечји културни центар Београд и ове године наставља сарадњу са Удружењем наставника музичке културе Србије, учешћем у реализацији пројекта „Деца – Србији“, који је подржан од Министарства спољних послова, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

У новој песми на овом пројекту – „Негујмо српски језик“, учествују деца српског порекла из Данске, Француске, Италије, Словеније и Републике Српске.

Александра Станковић, наставник музичке културе и коаутор пројекта, каже: „Пројекат „Деца – Србији“ обухвата српску децу из региона и дијаспоре, удружену у хорском певању са вршњацима из Србије. У време пандемије „Ковид 19“, када су затворене школе у Европи и региону, педесеторо деце са наставницима Српских допунских школа Данске, Француске, Италије, Словеније и Републике Српске, на онлајн пробама, припремали су песму „Негујмо српски језик“. Заједничким музицирањем и певањем скренули су пажњу на значај повезаности региона и дијаспоре са матицом Србијом, кроз драгоцено учење језика. Након песме „Струјно коло“, уприличене на Национални дан науке и рођендан Николе Тесле, у којој су учествовала деца Србије са српском децом из Америке и Канаде, „Негујмо српски језик“ је је друга нумера у пројекту „Деца Србији“, који ће се наставити са реализацијом својих циљева и у 2021. години.“

Ова нумера биће саставни део овогодишњег Свесрпског дечјег Сабора, на коме Дечји културни центар Београд окупља малишане српског порекла из читавог света, прилагођавајући се новонасталим околностима.

У песми и видео споту су учествовали: – деца из Српске допунске школе у Француској, Италији и Словенији (Блаженка Тривунчић- координатор, наставници: Марија Праизовић, Тамара Нацик, Јелена Јовановић, Слађана Марковић, Драгица Додеровић, Веће наставника из Словеније и Невена Ступар)

– деца из Српске допунске школе у Данској (учитељица Ксенија Маричић) – деца из Републике Српске (ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бања Лука и ЈУ ОШ „Алекса Шантић“, наставници: Јелена Станишић и Славко Николић) Аутори пројекта: Александра Станковић и Леонтина Пат Подржано од Министарства спољних послова, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Пријатељ пројекта: Дечји културни центар Београд Циљеви пројекта: – богаћење речника, језичког и стилског изразa – развијање осећаја припадности земљи матици и националним вредностима – неговање квалитетних песама прилагођених дечјем узрасту – подстицање деце да се понашају и уметнички изражавају примерено својим годинама – ослобађање страха од јавних наступа – подстицање сарадње српске деце из Србије, региона и матице. – развијање вештина и техника уметничког изражавања кроз адекватну интерпретацију; – упознавање вредности сопственог културног наслеђа и повезаности са традицијом, певањем дечјих песама домаћих аутора – развијање одговорног односа према култури – јавна промоција позитивног понашања, говора и уметничког изражавања младих.

Check Also

Одржани „Дани српске културе на Криту“

Mанифестација „Дани српске културе на Kриту“ одржана је од 16. до 20. августа у градовима …