srlaten

У Лондону се поново учи српски

Извор: РТС

У организацији Српског савета Велике Британије од 2. марта у Лондону почиње курс српског језика за све младе људе који имају било какво основно знање српског језика и желе да га унапреде. Ово је први корак ка поновном званичном признавању тзв. GCSE (Џи-Си-Ес-И) нивоа српског језика, у оквиру британског образовног система.

Нови курс српског језика, који је скројен по GCSE (Џи-Си-Ес-И) стандардима, осмислила је Радна група коју чине професори са Универзитета у Нотингему, професори српског језика, као и наставници који предају или су предавали стране језике у оквиру британског образовног система.

„Ова група еминентних професора и предавача неуморно ради и припрема уџбенике за младе нараштаје али и за све старије који су заинтересовани. Они су покренули ову иницијативу за коју верујемо да је први прави корак да се српски језик врати као изборни предмет“ каже за Програм за дијаспору РТС-а Наташа Кочиш из лондонског Сербиан Сити Клуба.

До пре двадесетак година у Великој Британији је постојао курс српског језика на GCSE (Џи-Си-Ес-И) и А нивоу што је еквивалент 1. разреду средње школе у Србији. Тада су млади били у могућности да се одлуче за српско-хрватски као изборни предмет и да оцена из овог језика касније буде једна од главних оцена коју факултети разматрају за уписивање на њихове студије. Распад Југославије, почетком деведесетих, условио је и распад овако организованог образовног система.

Иницијатива Српског савета у Лондону да организује курс подржале су и британске институције и то је први корак у кампањи за повратак признатих британских Џи-Си-Ес-И и А нивоа квалификација из српског језика.

„Амбасада Србије у Лондону није увек у могућности да помогне новчано али то није примарно у овим стварима. Са правим контактима на правим местима били су врло сусретљиви што се тиче омогућавања започињања дијалога са институцијама у Великој Британији и са појединцима који могу да помогну у овом пројекту“ каже Наташа Кочиш.

Промовисање и унапређење предавања и учења српског језика у Великој Британији чиме би се младим људима омогућило разумевање сопственог културног наслеђа и одржавање веза са Србијом један је од главних приоритета Српске заједнице у Великој Британији.

Сви који успешно заврше курс добиће сертификат од Српског савета Велике Британије којим се потврђује учешће као и успешно савладан Џи-Си-Ес-И ниво у знању српског језика. Ова диплома моћи ће да се укључи у евиденцију ученикових достигнућа.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …