srlaten

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у Федерацији БиХ. Она је део заједничке кампање Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, покрајинског Фонда за избегла и расељена лица и скупштинског Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ из РС, да се Србима у актуелном поступку усклађивања земљишне књиге и катастра у Федерацији БиХ помогне да сачувају своје непокретности.

Директор покрајинског Фонда за избеглa, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило рекао је да је канцеларија у Новом Саду наставак сарадње органа Србије и Републике Српске.

„У Канцеларији ће људи који су пореклом из ФБиХ бесплатно моћи да се информишу о процедурама како да заштите своју имовину. Партнери на овом пројекту су нам Хуманитарни центар за интеграцију и толеранцију који су уступили простор за канцеларију,  као и удружење „Српски крајеви“  које ће организовати трибине широм Војводине на којима ће се промовисати ова тема“, рекао је Ћутило.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон подсетио је да је у јануару ове године Канцеларија за правну помоћ отворена у Београду и да широм РС већ ради 6 таквих канцеларија које помажу расељеним Србима да сачувају породичну имовину на простору Федерације.

„У Федерацији Босне и Херцеговине је 1991. године живело 541.000 Срба а данас их је на тим просторима око 56.000. Око 400 000 расељених Срба широм Србије и света располаже право на имовину на тој територији. Зато смо данас у Новом Саду отворили Канцеларију за правну помоћ Србима пореклом из Федерације БиХ. У актуелном поступку усклађивања земљишне књиге и катастра у Федерацији БиХ постоји ризик да избегли Срби изгубе своју имовину  а да о томе не буду чак ни обавештени“, рекао је Гујон.

Он је додао да је Управа пре тачно годину дана преко дипломатско-конзуларних представништава и српских удружења у дијаспори, као и друштвених мрежа,  покренула кампању информисања Срба о овом проблему.

„Укупан резултат нашег заједничког рада је 9.000 покренутих предмета и исто толико породица које ће сачувати 57.000 хектара своје земље. Настављамо кампању“, рекао је Гујон.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …