srlaten

У Требињу одржана Конференција о заштити имовинских права Срба у ФБиХ

У Требињу је 21. и 22. маја одржана дводневна Конференција о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ у  организацији Републичке управе за геодетске и имовинско –правне послове Републике Српске (БиХ) – РУГИПП РС.

Учесницима се обратио српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик који је истакао значај сарадње институција Републике Србије и Српске, указао на спремност институција Републике Српске да пруже стручну правну помоћ, те истакао значај Српске православне цркве у овом процесу.

На скупу су учествовали представници законодавних и извршних органа Републике Србије и Републике Српске (БиХ), Српске православне цркве, представници општина из ФБиХ у којима постоје веће српске заједнице, града Требиња и општина источне Херцеговине, те представници невладиног сектора, удружења и организација које се баве заштитом права и очувањем српског културног и језичког идентитета.

Влада Републике Српске је задужила РУГИПП да обезбеди стручну правну помоћ за 400.000 избеглих и расељених Срба који и даље полажу права на непокретности као власници земље у ФБиХ.  На територији ФБиХ 1991. године је живело 541.000 Срба, а њих 400.000 и даље полаже права на непокретностима јер су већим делом носиоци права из 1991. године преминули, а иза њих је минимално два наследника.

РУГИПП је раније објавио ЈАВНИ ПОЗИВ лицима која полажу права на непокретности у Федерацији Босне и Херцеговине са контактима регионалних канцеларија. Регионалне канцеларије пружају стручну правну помоћ за Србе у ФБиХ се налазе у Мркоњић Граду, Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву и Невесињу, а координатор њиховог рада испред Владе Републике Српске је Ђорђе Радановић.

На свечаном отварању Конференције, госте су поздравили Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, Бошко Томић, саветник у Кабинету српског члана председништва БиХ, Милимир Вујадиновић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије. У име организатора говорио је Јасенко Нединић, помоћник директора.

”У Републици Српској процес оснивања новог катастра је да смо у обавези да сваког грађанина позовемо личним позивом, док у Федерацији имамо ситуацију да колеге из грунтовнице и катастра не шаљу личне позиве, већ се позив објави у Службеном гласнику ФБиХ или некој од дневних новина, тако да људи имају проблем да уопште дођу до информације да се излаже та општина”, објаснио је Ненадић и навео да важно да људи на вријеме добију информације да не би дошло до губитка права на непокретности.

”Што се тиче Републике Србије и њених институција ми ћемо стајати на располагању. Највећи број миграција из Федерације БиХ је ишао ка Републици Србији. Што се тиче Републике Србије и њених институција, законодавне и извршне власти, пратећи политику председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, даћемо сваки могући допринос, наравно поштујући уставе и законе земаља у којима српски народ живи”, казао је Вујадиновић.

Вујадиновић је истакао важност Српске православне цркве у заштити имовине Срба наводећи да је Црква најважнија институција и стуб очувања имовине и идентитета, посебно тамо где Срби немају своје институције.

Органе Републике Србије на Конференцији су представљали Владимир Цуцић, комесар Комесаријата за избјеглице и миграције Републике Србије, Душко Ћутило, директор Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону АПВ и Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …