srlaten

Дијаспора и Срби у региону надлежност МСП-а

Министарство спољних послова преузима надлежности Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Закон о министарствима у члану 13. предвиђа формирање Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као орган управе у саставу Министарства спољних послова.

Управа за сарадњу са дијаспором
Нова влада Србије

Република Србија је добила нову Владу. Нови премијер Србије Александар Вучић и министри су у недељу, 27. априла положили заклетву у Скупштини Србије.

Заклетва гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

Полагању заклетве нове владе присуствовали су председник Србије Томислав Николић, представници дипломатског кора, патријарх српски Иринеј и други црквени великодостојници.

Раније су посланици републичког парламента на седници која је одржана у суботу 26. априла усвојили нови Закон о министарствима и измене Закона о влади, што је био предуслов за избор нове владе. Нови закон о министарствима прописује да влада има 16 министарстава, односно два мање него претходна, добио је подршку 185 посланика, док је против било 18.

Новим законом влада има Министарство финансија, Министарство привреде, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство рударства и енергетике, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство правде, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране и Министарство спољних послова. Bладу ће чинити и Министарство просвете и науке, Министарство здравља, Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Министарство омладине и спорта и Министарство културе и информисања. Новим законом престаје рад пет канцеларија и две управе – за дигиталну агенду и родну равноправност.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону обавља послове државне управе и стручне послове који се односе на: праћење положаја држављана Републике Србије који живе изван Републике Србије; подршку процесу побољшања услова за остваривање бирачког права држављана Републике Србије који живе у иностранству; помоћ у очувању и развоју духовне, националне и културне самобитности српског народа изван Републике Србије; побољшање веза исељеника, држављана Републике Србије који живе у иностранству и њихових организација с Републиком Србијом; информисање исељеника, држављана Републике Србије у иностранству, о политици Републике Србије; помоћ у процесу укључивања исељеника, лица српског порекла, лица пореклом из Србије и држављана Републике Србије који живе у иностранству у политички, економски и културни живот Републике Србије и њихов повратак у Републику Србију, као и друге послове одређене законом. У Прелазним и завршним одредбама, у члану 37. наведено је да Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону преузима од Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону запослене и постављена лица, као и права, обавезе, предмете, опрему, средства за рад и архиву за обављање послова утврђених овим законом.

Uprava za dijasporu i Srbe u regionu

Три задатка владе

Реформа економије кроз сет реформских закона, јачање приватног сектора и консолидација буџета су три велика задатка нове владе Србије, рекао је мандатар за састав владе Александар Вучић.
Он је у експозеу у Скупштини Србије рекао да је програм рада владе представљен многим домаћим и иностраним стручњацима, који су проценили да он јесте темељ на којем Србија може да постане најпривлачнија економија у региону. Ово је програм за опоравак економије и нације, рекао је Вучић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …