srlaten

Уручено одликовање проф. Стефану Пилоту

Генерални конзул Републике Србије у Трсту Ивана Стојиљковић уручила је одликовање поводом Дана државности, које је указом председника државе, Александра Вучића, додељено професору Стефану Пилоту. Професору Пилоту додељена је захвалница и златна медаља за посебне заслуге у заступању интереса, заштите међународних права и промоцији историјских чињеница везаних за Србију и српски народ.

Кад год има прилику, овај велики пријатељ Србије и српског народа даје све од себе да изађе на видело истина о страдању Срба у Хрватској током „Олује“, страдању Срба у БиХ, као и чињеницама у вези са последњом учињеном неправдом над Србијом, током бомбардовања 1999. године.

Професор Пилото годинама уназад води групе студената престижног Факултета политичких наука из Гориције да посете и упознају Косово и Метохију, а он је то учинио преко 30 пута.

Самостално је направио изванредну презентацију српске историје од династије Немањића до данас са посебним освртом на значај догађаја који су се одиграли на нашим просторима од 1991. године до данас.

Такође, 2017. године у Трсту је, заједно са тадашњим амбасадором Србије при УНЕСКО, др Дарком Танасковићем, одржао конференцију под називом „Српска православна културна и религиозна баштина на Косову и Метохији“.

Највећа и најчувенија заслуга тршћанског професора Пилота била је иницијатива за покретање Петиције за повлачење признања Косова од стране Републике Италије, крајем 2018. године и оснивање Комитета од десеторо угледних Италијана, међу којима су, поред професора Пилота, почасна конзулка Лорета Бађо из Тревиза, новинар Стефано Верноле из Модене, филозоф Франческо Ламендола из Тревиза.

Чланови Комитета, професор Стефано Пилото и почасна конзулка Лорета Бађо, предали су 2019. године, италијанској Влади и Парламенту у Риму Петицију и захтев за повлачење признања такозване државе Косово са укупно 5.663 потписа, који су прикупљени у периоду од три месеца на обрасцима и онлајн петицијом коју је потписало још 27.323 људи из целог света.

Генерални конзул Ивана Стојиљковић кандидовала је професора Стефано Пилота за ову престижну награду и том приликом указала да јој је велика част што је у име председника Републике Србије Александра Вучића и у име српског народа могла да му уручи ово заслужено одликовање.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …