srlaten

У плану спомен плоча бечким Србима

Директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић рекла је да је у плану постављање спомен-обележја истакнутим Србима који су живели и стварали у Бечу. Она је на састанку са председником Савеза Срба у Аустрији Зораном Алексићем и секретаром Савеза Бобаном Ђурићем, рекла да се на реализацији овог пројекта ради у сарадњи са ресорним министарствима.

Драшковићева је додала да је Канцеларија интензивирала напоре да се и друга питања која су покренута приликом њене недавне посете Бечу, реше у наредном периоду.

Зоран Алексић је изразио задовољство што се ради на реализацији идеја које су усаглашене приликом посете директорке Аустрији. Он је истакао да је посебно значајно покретање иницијативе код аустријских званичника да Срби добију статус националне мањине. Такође, подржао је идеју о формирању српског просветно-културно-информационог центра у Бечу, за који је Драшковићева додала да је дугорочан пројекат.

Гости из Беча пренели су директорки Канцеларије да је Савез Срба у Аустрији одржао прошле недеље Генералну скупштину на којој су донете важне одлуке о реформи највеће кровне организације Срба у Аустрији. Како су рекли, Савез ће  унапредити организациони и комуникациони оквир у смислу јединственог наступа према матичној држави и аустријским властима.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …