srlaten

Услов хиљаду стручњака

извор: РТС

Инвестиција компаније из Уједињених Арапских Емирата зависи од тога да ли ће Србија моћи да обезбеди 1000 стручњака за високе технологије. Инжењера природних и техничких наука већ одавно нема на тржишту рада у Србији. Највећи број стручњака после завршених факултета одмах добијају посао, у земљи, али чешће у иностранству. Има ли прилике за повратак?

После потписивања предуговора са компанијом „Мубадала“ из Уједињених арапских емирата о градњи фабрике чипова у Србији, на дневни ред је дошло питање да ли Србија има кадрове за високе технологије. Они се школују на четири државна факултета у Београду у Новом Саду и Нишу и углавном их нема на тржишту рада.

Да ли ће бити реализовано велико улагање партнера из УАЕ и саграђена фабрика за производњу чипова у Србији зависи од тога да ли имамо довољно адекватног кадра за технологије најновије генерације. Потребно је да наша страна обезбеди око 1000 инжењера за овај подухват.

Компанија „Мубадала“ већ има две овакве фабрике у Сингапуру и Немачкој, а у Америци је у изградњи.Само за обезбеђивање научне инфраструктуре ове фирме уложено је око милијарду долара. Отварање фабрике у Србији подразумеваће и интензивну сарадњу са нашим факултетима из области природних и техничких наука.

На Електротехничком факултету образују се студенти на 7 смерова и сви су за високе технологије. На Тржишту рада скоро да их нема, сем неколицине оних који су се школовали за рад у индустрији.

Ових дана представници Владе обилазе факултете са циљем да сазнају да ли можемо да обезбедимо довољно стручњака за будућу фабрику чипова.

извор: Novosti.rs
Шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан са српским званичницима

„Развој и улагања у информационе и остале високе технологије је један од приоритета Владе Србије, а ово би била убедљиво највреднија инвестиција код нас од чак 4 милијарде долара. Друга адреса у потрази за инжењерима је ФОН где се образују кадрови за информационе технологије и софтверско инжењерство. Такође део потребног стручног кадра школује се и на физичком и на хемијском факултету“, Бранко Ковачевић, декан Електротехничког факултета.

„Због изузетно брзог развоја нових технологија, већина земаља ће наредних година битно изменити структуру запослених. Потреба за стручњацима за информационе технологије биће све већа, док ће се смањити број радника ангажованих на једноставних пословима“, Милан Мартић, декан ФОН-а.

Ово захтева и брзу измену система образовања, а за наш се већ годинама прича да је застарео.

Што се тиче фабрике чипова њих у свету има само неколико и пред нама је до сада најтежи образовни и научни испит. Компанија Мубадала ни у својој земљи није изградила овакву фабрику јер се испоставило да нема довољно адекватних стручних кадрова.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …