srlaten

Видовдан у Андрићграду

извор: Танјуг

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић, председник Републике Српке Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица свечано су данас, поводом 100-годишњице од почетка Првог светског рата и Сарајевског атентата отворили Андрићград.

VUCIC, KUSTURICA, DODIK, RADMANOVIC, DACIC, IRINEJ, KARADJORDJEVIC, BECKOVIC

Вучић је том приликом истакао да Србија поштује све друге земље и додао да само у миру можемо да се развијамо и идемо напред. Србијаа мора да постане економски јака и да ће на њу Република Српска увек моћи да рачуна у складу са законом о паралелним специјалним везама и Дејтонским споразумом, истакао је српски премијер. Влада Србије је препознала значај Андрићевог института, због чега ће заједно са Владом Републике Српске наставити да учествује у финансирању његовог рада, рекао је Вучић у Андрићграду и додао да је почаствован тиме што се налази на овом месту, с обзиром на то да је Андрићев институт стециште умних људи и место на којем ће се размењивати знање.

Отварању Анрићграда присуствовао је и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар правде Никола Селаковић, српски патријарх Иринеј, принц Александар Карађорђевић, академик Матија Бећковић и многе друге званице.

Након свечане церемоније отварања, уследио је програм обележавања 100-годишњице почетка Првог светског рата и Сарајевског атентата.ког атентата, отворили Андрићград.

Свечаност отварања града почела је рано јутрос освештањем храма Светог цара Лазара и косовких мученика и светом архијерејском литургијом коју је служио патријарх српски Иринеј.

На капији града, патријарха је дочекао велики број грађана. На Палама је, како је јавила РТРС, откривена спомен плоча омладинској организацији Млада Босна, чији припадник је био и Гаврило Принцип, Србин из БиХ, који је на данашњи дан пре једног века извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда. То је Аустроугарској послужило за објаву рата Србији.

У оквиру богатог културно – уметничког програма представља је и  књига „Сарајевски атентат – повратак документима“ аутора Мирослава Перишића, у издању Андрићевог института и Архива Србије. Покровитељи свечаности су председник Републике Српске Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица, идејни творац комплекса Андрићград.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …