srlaten

Видовдан у Филаделфији

Поводом 200 година Срба у Америци,  27, 28. и 29. јуна, у Филаделфији ће бити организован низ догађаја којима ће организације Срба у Америци обележити овај датум. Иницијатор и главни организатор прославе је Теслина Научна Фондација. Програм прославе погледајте овде.

vidovdan

Извор: Новости; Аутор: Марко Лопушина

Навршава се два века од како је први Србин званично усељен у САД. Ђорђе Шагић, богослов и трговац из Стоног Београда код Будимпеште стигао је у Филаделфију у јесен 1814. године. Било је пре Шагића српских досељеника у Америци, али они нису били званично заведени као држављани. У међувремену у САД је стигло још милион Срба, који су, како је једном приликом рекао председник Барак Обама, „са осталим народима градили Америку”. Поводом овог значајног датума у историји америчких Срба у Филаделфији се за Видовдан припрема велика прослава.

„Ђорђе Шагић представља симболични почетак српског присуства на америчком континенту. Обележавање 200 година присуства Срба у Америци је значајно за српску нацију у Америци, са саме Американце, као и за државу Србију, јер се тиме показујемо свеукупни допринос наше културе и традиције не само америчком друштву, већ и свету у целини“, каже Милош Растовић, члан Организационог одбора прославе обележавања доласка првог Србина у Америку.

У Филаделфију, прву америчку престоницу, Шагић је стигао из немачке луке Хамбург као слепи путник у броду “Делавер”. Како показују музејска документа из Хјустона и Остина, активно је учествовао у успостављању независности државе Тексас. Био је учесник у рату између Америке и Мексика до 1848. године. Када је оженио богату девојку наследио је плантажу памука и отворио фабрику тексата и фармерки. Бавио се трговином, али и политиком. Био је издавач новина и писац авантуристичког романа.

„Шагић је био генерал армије Новог Мексика и мајор америчке војске, директор царине и судија за вешање. Вршио је комасацију земље у Калифорнији и стварао српску колонију. Допринео је подизању прве српске црве Свети Сава у Џексону 1864. године. Доста Срба су потом постали успешни грађани Америке. У богатој историји од два века имали смо девет конгресмена, шест власника Оскара, четири власника Пулицерове награде, на хиљаде хероја америчке војске. Данас у САД има стотину храмова Српске православне цркве и чак 33.000 топонима српског порекла“, каже Никола Лончар, председник Теслине научне фондације, која је главни иницијатор и организатор прославе.

Управа града Филаделфије, у коме је потписан акт о независности САД, прихватила је предлог Срба да на Видовдан заједно организују велики српско-амерички сабор. Прослава две века од досељевања првог Србина у САД ће бити посвећена и обележавању 100 година од почетка Првог светског рата, у који су амерички Срби, захваљујући Михаилу Пупину и Српској народној одбрани послали 16.000 добровољаца и допринели победи на Солунском фронту.

Више информација потражите на сајту.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …