srlaten

Завршен пројекат „Дечја олимпијада“

Спортско такмичење деце предшколског узраста који похађају вртиће где се програм одвија на српском језику и писму свечано је завршен.

У организацији Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније на прошлогодишњој јубиларној десетој Дечијој олимпијади такмичила су се деца предшколског узраста из Вуковара, Борова, Боботе, Трпиње, Бршадина, Маркушице, Негославаца, Белог Манастира и општине Бискупија.

– Тешка је ситуација била прошле године с обзиром на то да је овај пројекат предвиђен да се одржава сваке године у другом месту. Ми смо да би наставили традицију одржавања ове манифестације договорили на састанку свих директора дечијих вртића да свако одржи олимпијаду у своме вртићу. На овај начин учимо децу колико је спорт важан за здравље и покушавамо пробудити спортски дух код њих. Надам се да ћемо наредну Дечију олимпијаду одржати заједно код предвиђеног домаћина вртића Вуковар 2. С обзиром на то да се Олимпијада одржавала на различитим местима данас смо приказали кратки филм са дешавањима из сваког вртића и мислим да смо без обзира на епидемиолошке мере ипак успели приказати како је такмичење изгледало последње године – рекао нам је председник Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић.

За награду добили медаље и пехаре

Деца су уживала у спортским активностима и такмичењу, а као награду за успех добили су медаље и пехаре.

– Прво смо имали великих проблема са бројем деце, коронавирус нам је пореметио планове, међутим успели смо да се организујемо. Без обзира што су се активности одвијале у унутрашњем простору, деца су била одушевљена, успели смо да одрадимо све дисциплине и поделимо медаље, тај дан је било опште весеље. Крајем октобра смо успели да се организујемо. Деца су код куће испричала родитељима догодовштине са Олимпијаде, тако да су и они одушевљени. Жеља нам је да се вратимо у првобитно стање и да се пројекат одржава онако како је пре било уживо – изјавила је директорка Дечијег вртића Маркушица Зорка Турићанин Кладушић.

Дечији смех и одушевљење чуо се и у Дечијем вртићу Златокоса у Борову који тренутно броји 97 деце, од којих је 35 предшколаца, будућих ђака првака.

– Наш вртић је као и остали вртићи ову десету јубиларну Дечију олимпијаду реализовао сам у оквиру свог простора. Пратили смо мало временску прогнозу како би је реализовали на дворишту, ипак је то већи простор и лакше је организовати све игре које су испланиране. За децу је то увек весеље и радост, они воле да учествују у свакој спортској активности, тако и у овима које смо припремили у оквиру Олимпијаде. Сигурно да је лепше када је то на једном месту, када смо сви заједно и када деца имају могућност да упознају друге другаре, али се надамо да ће ова 11. олимпијада бити у Вуковару где ћемо се моћи сви дружити – каже директорка вртића Златокоса у Борову Радмила Латас.

Поклони за завршетак пројекта

Поводом завршетка пројекта сви учесници су добили пригодне поклоне, тобогане, лопте, подлоге за играње и сет за бадминтон на радост деце, али и васпитача.

– Сигурно да ће нам пуно значити ова донација и за опремање собе дневног боравка, али и за спортску дворану будући да нам се тренутно у вртићу санира спортска дворана па ћемо од ове године имати и један део који ћемо моћи користити само за децу нашег вртића јер до сада нисмо имали затворени простор за реализацију спортских активности. Тако да је ово за нас у право време на правом месту прави поклон – додаје Латас.

Манифестацију је и ове године финансијски подржало Министарство спољних послова Републике Србије, односно Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону којој се на јубиларној олимпијади придружило и Спортско рекреативно друштво Срба у Хрватској.

Извор: Срби.хр

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …