srlaten

Тесла је спасилац човечанства

Извор – Новости ( аутор Марко Лопушина )

Завршена Комеморативна конференција посвећена седмој деценији од смрти Николе Тесле у Њујорку

„Обични људи широм САД и света изузетно цене Николу Теслу зато што је спасао човечанство од пропасти и пронашао чисте изворе енергије“ – каже специјално за “Новости” Мет Инман, добитник Теслине награде.

„Никола Тесла је важан човечанству, јер је омогућавао људима да комуницирају између себе, да хуманизују своју планету и освајају космос. Ми данас и не можемо да замислимо своју будућност без Николе Тесле“!

Никола Тесла
[blockquote_left]СМИЉАН НА ФРУШКОЈ ГОРИ

Теслина научна фондација из Филаделфије планира да у скорије време изгради мрежу центара у Земуну, Братислави, Москви, Прагу, Чикагу, Њујорку, Филаделфији, Токију, Торонту, Бразилији и Перту. „Циљ је да изградњом центара Никола Тесла формирамо међународну научну мрежу, која ће се бавити и истраживањем судбине српског народа. У плану је да градимо нови Смиљан на Фрушкој гори, да на плацу који смо добили, заједно са СПЦ подигнемо Теслино родно село као посебан српски научни центар“ каже Никола Лончар, председник Теслине научне фондације.[/blockquote_left]

Овим речима је Никола Лончар, председник Теслине научне фондације и домаћин Комеморативне конференције поводом седам деценија од смрти славног научника у хотелу “Њујоркер”, затворио у понедељак 7. јануара ову манифестацију која је под насловом “Зашто је Тесла важан” трајала три дана.

„Био је то јако успешан скуп научника, државника, обожавалаца и симпатизера Николе Тесле, који је окупио 120 учесника и 20 новинара. Првог дана је одржана меморијална вечера, на којој су уз гусле, омиљени Теслин инструмент, додељене награде најзаслужнијим личностима и компанијама, које негују традицију дела славног научника“ јавила нам је Марина Швабић, извршни директор конференције.

Награду „Tesla spirit awards“ у области науке, духовности, финансирања и посвећености промоцији лика и дела српског генија добили су Мисија Србије у УНЕСКО, постухмно амбасадор Драгољуб Најман, Музеј „Никола Тесла“ из Београда, др Љубо Вујовић из Теслиног меморијалног друштва, компанија за енергетику “ИЕЕЕ” и Мет Инман, уметник из Сијетла који је сакупио 1,4 милиона долара за Теслину лабораторију.

„Када су ме Џејн Алкорн и руководство Теслиног научног центра из Њујорка позвали да помогнем у кампањи за спас Теслине лабораторије и изградњу Теслиног торња на Лонг Ајланду, ни слутио нисам да ће одзив људи бити масован и да ћемо нас 30.000 за само три и по недеља да сакупимо толики новац. То није моја заслуга, иако моје сајтове и стрипове на интернету чита седам милиона људи, већ самог Николе Тесле ког обични људи изузетно цене зато што је спасао човечанство од пропасти и пронашао чисте изворе енергије“ каже специјално за “Новости” Мет Инман.

Како нам је јавила портпарол Мирна Момчичевић, на конференцији су, између осталих као почасни гости говорили Владимир Јеленковић, Џејн Алкорн, конзул Мирјана Живковић, почасни председник фондације Дејвид Вујић, Звездана Скот, Драгана Ђукић из УНЕСК-а, Алан Ротц, председник компаније “ИЕЕЕ” и Вук Јеремић.

„Тесла је био поносан на своје српско порекло, али његова дела одражавају и дубоко осећање глобалне савести. Никола Тесла је човек који је осветлео планету“ истакао је Вук Јеремић, председавајући Генералне скупштине УН.

У Кристалној сали хотела “Њујоркер” у музичком делу учествовали су фолклорна група “Грачаница” и оргестар виртуоза на теслином инструменту Мано Дивина. На трибини под насловом “Теслин дух” Марц Сеифер и Тим Еатон су говорили о значају Николе Тесле у данашњем свету и будућност која гледана кроз Теслине очи може да буде тријумфална.

[blockquote_left]СВЕТА ТЕСЛИНА ВОДА

„Амерички Срби припремају за индустријску производњу свету Теслину воду. Наиме, у манастиру Шишатовац на обронцима Фрушке горе, како легенда каже, постојала је сребрна вода која је лечила колеру. Таква вода је пронађена и испитана у Банату. Намера је да се та вода пакује у флашама у облику Теслиног торња као лековито пиће“ рекла је Марина Швабић.[/blockquote_left]

„Марко Поповић, млади српски иноватор из САД је говорио о Тесли и роботици, Ален Стерлинг о алетрнативним изворима енергије, Гари Петерсон о бежичном преносу енергије као будућем начину живота“ каже портпарол Мирна Момчичевић.
Научници Марк Пасио, Ховард Липман, Александар Протић, Брајан Јетзер и Францис Танеј су бројним примерима остварених изума истакли да је 21. век време Теслиних визија.

„Због тога смо ми из Теслине научне фондације у Филаделфији решени да истражимо живог и легат Николе Тесле и бацимо ново светло на његова достигнућа из перпсективе 21. века који Теслу чини још више нашим савремеником“, поручила је Марина Швабић.

Конференција посвећена Николи Тесли окончана је у понедељак увече поменом у храму Свети Сава у Њујорку, који је држао прта Ђокан Мајсторовић са свештенством и парохијанима.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …