srlaten

Значајно мањи број лажних азиланата из Србије у Швајцарској

извор:  влада републике Србије

Београд, 15. јануар 2013. године – Председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је са Швајцарском решен проблем лажних азиланата, као и да се ради на отклањању опасности од суспензије безвизног режима, што представља велики корак Србије ка ЕУ.

Дачић је након састанка са директором Савезне канцеларије за миграције Швајцарске Мариом Гатикером у Палати Србије навео да је проблем решен јер је Швајцарска изменила законодавство и тиме лажним азилантима, после разматрања основа за азил, оставила 48 часова да се врате у матичну земљу.

Он је изразио уверење да ће проблем лажних азиланата бити решен и напоменуо да на то указује и статистика: у јануару 2012. године 315 захтева за азил месечно је стизало у Швајцарску, у августу их је било 410, у септембру 200, октобру 61, а у новембру 34.

Такође, Дачић је саопштио да је Србија, у сарадњи са Швајцарском, успела да то питање реши, као и да ће наставити партнерство јер у тој земљи борави најмање 100.000 држављана Србије.

Према његовим речима, Србија је заинтересована и за успостављање добре полицијске сарадње и смањење броја лажних азиланата како не би долазило до злоупотребе безвизног режима.

Председник Владе је нагласио да ће о томе водити рачуна тимови Србије и Швајцарске и додао да се нада да ће и у другим земљама где је велики број лажних азиланата проблем бити решен.

Гатикер је, говорећи о решењима за смањење броја лажних азиланата, навео да су укинута сва финансијска давања, али и да је неопходно да Србија ради на побољшању положаја мањина јер је 85 одсто Рома тражилаца азила.

Он је истакао да су Србија и Швајцарска имале добар модел за заједнички приступ том проблему, при чему су те мере донете у међусобном договору.

Као резултат тих договора, сада имамо значајно мањи број азиланата, навео је директор Савезне канцеларије за миграције Швајцарске.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …