srlaten

Знаменита српкиња у Бечу

Извор: Франкфуртске вести

У оквиру програма „Писци из српског расејања“ у Удружењу књижевника Србије представљено је стваралаштво Светлане Матић, књижевнице и просветне раднице из Беча.

Светлана је примљена у Удружење књижевника Србије крајем 2012. године што је био и један од разлога организовања овог књижевног сусрета.

Ауторкин досадашњи рад су у препуној сали Удружења књижевника у Београду говорили познати београдски афористичар Александар Чотрић, дечји писац Бранко Стевановић и Миљурко Вукадиновић.

[blockquote_left]Најављена нова књига

Рецитовањем песме “ Србија је моја земља“, Светлана Матић је најавила објављивање своје нове књиге поезије „Игра“ која треба да изађе из штампе наредног месеца и за коју је рецензију написао Добрица Ерић.

Књижевном сусрету са Светланом Матић присуствовали су представници бројних културних и просветних институција као и писци Јасминка Петровић, Милко Грбовић и Радомир Мићуновић.[/blockquote_left] Чотрић је представљајући досадашњи рад Светлане Матић која предаје у основним бечким школама босански, хрватски и српски језик, рекао да њен рад превазилази оквире пуког професионалног ангажовања и да је из тог разлога добитница многобројних награда.

„Већ сада је учинила толико да ће се њена биографија сигурно наћи у допуњеном издању књиге „Знаменити Срби у Бечу“, рекао је Чотрић.

Говорећи о ауторкиној књизи „Дечји бисери“ Чотрић је рекао да се кроз њу може видети посматрање на који начин ђаци упознају ствари, појмове, људе и како формирају своје ставове, дефиниције и описе.

„Ауторка је морала да уложи додатни рад због бројних специфичности интегрисане наставе у аустријским основним школама, пошто наставу на матерњем језик похађају ученици више нација, различитих држава, више наречја користе, који су мултилингвални, билингвални или недовољно познају матерњи односно немачки језик и потичу из веома различитих породица по културном, образовном, социјалном и економском статусу“, истакао је Чотрић.

Бранко Стевановић је говорио о ауторкином буквару „Наш језик “ и „Наставним листовима за наставу на матерњем језику“.

– То што професор Светлана Матићу Аустрији ради на очувању српског језика, писма, културе и идентитета, треба да ради земља Србија, с обзиром на то да у Бечу још нема српских допунских школа -казао је Стевановић.

Светлана Матић се захвалила Мирјани Булатовић секретару Удружења књижевника Србије на организацији овог књижевног сусрета и уместо пригодног коктела који је уобичајен за овакве прилике, уручила донацију УКС.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …