srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Аустријски Срби за очување матерњег језика

Савез Срба у Аустрији организовао је у Бечу конференцију Срба на којој је представљена Резолуција за бољи суживот и спречавање асимилације. Кровна организација је покренула, у сарадњи са осталим српским организацијама, конференције Срба на тему очување српског језика, културе, традиције, и духовности, односно идентитета, образовања, суживота и политичког учешћа.

Циљ конференције, како је објаснио председник Савеза Зоран Алексић, био је обједињавање најбољих препорука, које су изнели представници удружења и појединци из свих девет покрајина.

После четири одржане конференције, током којих су била 52 излагања и бројне дискусије, Савез је донео одлуку да се у облику Резолуције Срба у Аустрији јавности представе најважније смернице.

У Резолуцији се истиче да је основно право сваке заједнице да јој се омогући образовање и информисање на свом матерњем језику.

„Тренутно Срби у Аустрији не могу да уче свој језик као српски, не могу да се образују на српском језику. За учење српског језика се користе неприродни, нетачни и застарели појмови као на пример условљено назив БКС (Босанско-хрватско-српски). Изучавање српског језика у оквиру такозваног БКС-а недовољно је и неприхваћено од већине припадника српске заједнице. После немачког језика, српски језик је најзаступљенији језик у Аустрији. Право сваког народа је да назове језик онако како жели и изучава га под тим именом. Очекујемо да се то право дозволи и српској заједници у Аустрији“, истиче се у Резолуцији.

Текст Резолуције ће, како је најављено, бити предочен свим српским организацијама и појединцима, односно грађанима српског порекла и ресорним установама у матици. Сва пристигла мишљења обрадиће се са тимом експерата који ће током наредног месеца почети рад да би се до 1. септембра усагласио коначан текст, који би представио најприхваћенији одраз стремљења српске заједнице.

Отправник послова Амбасаде Србије у Аустрији Горан Брадић је нагласио да без доброг знања матерњег језика није могуће научити други језик. Такође, подвукао је значај Аустрије, односно Беча по Србе и Србију, указујући да су у овом граду штампани прва српска граматика и речник, као и прве српске новине, те да су бројне значајне личности српске историје живеле у овом граду.

„Упорним коришћењем превазиђених и етнички некоректних израза који су тренутно заступљени у неким сферама јавног живота, сматрамо да се (не)свесно негира и умањује значај и број Срба у Аустрији. Кроз онемогућавање српској заједници да себе и статистички гледано дефинише својим правим и изворним именом – српска, појмови као екс-Ју, Југо, Чуш, БКС постаће искључиво тривијални називи и временом нестати као заједнички синоним за више различитих народа који долазе са Балкана. Чињеница да се већина Срба поистовећује са вредностима и традицијом православног хришћанства, указује да је у интересу модерне аустријске државе и од суштинске важности за утврђивање прецизнијег броја Срба, да се у свим институцијама, где је изјашњавање потребно, такође и православна вера може поближе категорисати и статистиком обухватити као „српска“ , наводи се даље у Резолуцији.

Директор представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић најавио је подршку Владе РС српским удружењима у напорима за побољшање положаја Срба у Аустрији, као и очувању језика и културе.

Архијерејски намесник из Аустрије протојереј-ставрофор Петар Пантић, оценио је да је интеграција у једно друштво нешто добро, али да треба спречити асимилацију.

„Културна традиција и уметност чине највећи део идентитета једног народа. Напори наших друштава ка том циљу су знатни и махом су искључиво личним средствима подржани од стране самог чланства“, рекао је Пантић.

Check Also

Изашла Мала новозаветна читанка под покровитељством Управе

Из штампе је изашла књига са одабраним причама из Светог писма и њиховим тумачењима професора …