srlaten

Балкански филмови одушевили британску публику

На највећем европском фестивалу независног филма, лондонском Раинданс-у, одржаном од 25. септембра до 6. октобра, филмови са простора бивше Југославије нашли су се међу најгледанијим.

festival london

Од домаће номинације за оскара Горана Паскаљевића “Кад сване дан”, преко дебитантског филма редитељке Јелене Бајић Јочић “Лед”, до дебитанског остварења младог Бојана Вука Косовчевића “Вир”, номинованог за најбољи дебитанстски филм фестивала, британска публика је ретку шансу да погледа остварења са Балкана искористила напунивши сале биоскопа “Вау” на Пикадилију, где је за десет дана фестивала приказано око десетак филмова са простора бившег Балкана.

Сврстан међу 50 најбољих свестких фестивала независног филма на свету, Раинданс је ове године привукао на хиљаде осварења из целог света. Само су се најбољи нашли пред британском публиком.

“Халимин пут” хрватског редитеља Арсена Антона Остојића однео је награду најбољег међународног играног филма, а селекција балканских филмова била је најгледанија, одмах иза британских филмских остварења.
“То само објашњава колико је британска публика жељна остварења са наших простора” каже главни селектор остварења са Балкана Андреја Кметовић, “Осим Раинданса-а, на коме се једном годишње премијерно прикажу оставрења са простора бивше Југославије, британска публика ретко добија шансу да погледа оставарења са Балкана”.

За приказивање победничког “Халиминог пута” тражила се карта више, док се филм Горана Паскаљевића “Кад сване дан” нашао на листи препорука Дарека Малколма, једног од најпознатијих британских филсмких критичара, објављеној у лондоснком Ивнинг стандрарду.

Одушевљење публике изазвало је и дебитанскти филм Вука Бојана Косовчевића, номинованог за најбоље дебитанстко остварење. Метафоричну причу о проблемима Београда касних деведесетих година, испричану кроз узбудљиви заплет и уз помоћ одличне графике, која је филм сврстала раме уз раме са дебитантским оставрењима широм света, публика је испратила аплаузом какав, по речима организатора фестивала, добијају само ретки филмови.

“Раинданс фестивал је познат по томе што не морате да будете глумац или редитељ да бисте разговарали са глумцима или редитељима. Наша публика је овде због квалитетних остварења и љубави према филму, тиме је и искрена” каже Андреја Кметовић и истиче важност континуитета квалитетних оставрења која већ годинама уназад стижу из Србије и остатка Балкана.

“Наши филмови тешко налазе пут у Великој Британији након премијера. Реакције публике и успех балканских оставрења на овогодишњем Раинданс-у медђтим показују жељу британске публике за квалитетним остарењима са наших простора. То само значи да, уз јачи маркетинг, балкански филмови овде ипак могу наћи свој пут” рекао је Андреја Кметовић.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …