srlaten

Бечка Просвјета угостила представнике КДЦС из Мађарске

У оквиру „Просвјетиних духовних разговора“, протеклог викенда у Бечу, предавање на тему „Српско расејање и духовност у Европи – Срби у Мађарској“, одржали су Милан Ђурић, директор Културног и документационог центра Срба у Мађарској и Диана Кондић Ђурић, менаџер за културу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ђурић се захвалио представницима „Просвјете“ на гостопримству и помоћи око прошлогодишњег организовања изложбе у Јасеновцу. Предложио је да бечка „Просвјета“ прихвати предлог о потписивању протокола о заједничкој сарадњи, попут онога који Центар има са Удружењем писаца „Седмица“ из Франкфурта, јер је, како је истакао, Друштво на чијем је челу Мијалковић, препознато и у матици, а и у дијаспори по свом несебичном залагању за очување српског националног и културног идентитета.

Диана Кондић-Ђурић је нагласила да КДЦС у Мађарској врши своју културну мисију још од 2003. године и да му је циљ прикупљање архивске грађе о Србима у Мађарској, при чему је нагласила и значај издавачке делатности, јер се и издавачка кућа „Венцловић“ налази у просторијама Центра.

„Централна манифестација је Месец српске културе, установљен пре тачно шест година, који окупља српску заједницу у свим местима у Мађарској у којој живе Срби. Од средине септембра месеца, па наредних 30 дана, организују се различите културне и спортске манифестације. Посебно је посећен Пештански књижевни омнибус, који окупља књижевнике из Србије, Републике Српске, Немачке, Аустрије, Италије, Француске, Швајцарске и других европских земаља. Имамо одличну сарадњу са Српском православном црквом и амбасадом Републике Србије у Будимпешти. Зато нам је изузетно важна сарадња са бечком „Просвјетом“ јер је култура та нит која нас спаја и повезује“, закључила је Кондићева.

Сусрет је отворио професор Срђан Мијалковић, председник Друштва, који је истакао да су ови Духовни разговори јубиларни, јер, први Просвјетини „Разговори“су били одржани у марту 2011. године, када је гостовао Милош Ковачевић, са својом књигом „Српски језик и српски језици“.

„Као пример добре организације и извођења културних програма, представља се заједница Срба у Мађарској, а посебно КДПС кога води хвале вредан тим школованих и стручних људи, на челу са господином Ђурићем“, рекао је Мијалковић.

Светлана Матић, секретар Друштва је нагласила да се са радом културног центра Срба у Мађарској упознала пре неколико година, када је као писац из дијаспоре, деци која похађају српске школе у Мађарској, одржала креативни час под називом „Више од игре“, баш на годишњицу обележавања Међународног дана дечје књиге у Будимпешти.

„Центар представља институцију која афирмише српско културно наслеђе и савремена достигнућа српске културе у Мађарској, интегришући их у европске културолошке токове“, истакла је Матићева.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …