srlaten

Београђанин изумео уређај за бесплатно телефонирање и интернет

Извор: Курир

Сви који буду имали „тесла“ телефон моћи ће бесплатно да позивају познанике са истим телефоном. СМС и претраживање интернетом биће бесплатно јер ће телефон радити без СИМ картице.

Студент ИТ-а, менаџмента и маркетинга у Паризу, Александар Стибиљ, рођени Београђанин, пре извесног времена окупио је тим инжењера, дизајнера и студената електротехнике из целог света и сада заједно развијају телефон, који ће омогућити бесплатне позиве, поруке и претраживање светске мреже.

„Сви који буду имали „тесла“ телефон моћи ће бесплатно да позивају познанике са истим телефоном. СМС и претраживање интернетом биће бесплатно, јер ће телефон радити без СИМ картице, мобилних оператера и конекције на интернет“, каже Александар Стибиљ.

Ако би се остварио сан Београђанина Александра Стибиља, “хало” више никада не би звучало исто. Пре свега, било би бесплатно.

„Свако ко буде имао тај телефон моћи ће бесплатно да позива познанике са истим телефоном. СМС и претраживање интернетом биће бесплатно јер ће телефон функционисати без СИМ картице, мобилних оператера и конекције на интернет“, каже Стибиљ.

Он открива да је са колегама из САД, Немачке, Индије и Јапана већ испробао ову технологију на рачунарима и да она апсолутно може да успе.

„Моја идеја се заснива на идеји Николе Тесле, који је замислио да ће људи слати телеграме и слике преко торња који је конструисао. Због тога, али и због публицитета, телефон ће се звати “тесла”. Сви који су укључени у овај пројекат верују у замисао НиколеТесле и спремни су да дођу у Србију и до краја године у потпуности развију пројекат. Главна препрека за то је недостатак новца. Алати за производњу телефона су скупи и зато су нам и потребне донације, односно инвестиције“, каже Стибиљ.

Како појашњава Сибиљ, идеја је и да се бесплатно комуницира преко рачунара. Бесплатан комуникација одвијала би се само ако и онај ко позива и онај кога позивају имају “теслу”, односно поменути чип у компјутерима.

За случај да власник апарата жели да позива “обичне бројеве”, морао би да у свој телефон убаци СИМ картицу и за ту услугу, наравно, плати мобилним оператерима. “Tесла” би коштао око 130 долара.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …