srlaten

Бесплатне књиге и торбе за прваке у Хрватској

Извор: srbi.hr

Нова школска година почела је у Републици Хрватској трећег септембра, а у школама у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму усписао се 181 првак.

У школама у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму дочекали су своје првачиће кратким и свечаним програмима којима су најмлађим основцима пожелели добродошлицу. Све прваке дочекали су у школским клупама бесплатни уџбеници који су донација Владе АП Војводинена иницијативу Заједничког већа општина. Вредност комплета књига је 16.000 евра, а прваци су још раније од покрајинског секретаријата за високо образовање добили бесплатне школске торбе.

У Хрватској је тим поводом првог дана школске године боравио представник Владе Војводине Небојша Војновић који је на свечаностима поводом доласка првака заједно са председником ЗВО-а Срђаном Јеремићем доделио уџбенике у Негославцима, Бијелом Брду и Борову.

– Прошле године смо обезбедили уџбенике за све полазнике школе по А моделу у граду Вуковару, а ове године смо то надоградили и обухватили све ученике на овом подручју. Покрајина је са великим задовољством подржала ову иницијативу и подржавамо сваки вид образовања деце на српском језику и ћириличном писму. У последње две године је евидентан и транспарентан напредак сарадње између Републике Србије и Срба са овог подручја и то није само што се тиче финансијског момента. Финансијска помоћ може да буде некада боља, а некада лошија. Битније од тога је повезивање и подршка коју Срби овде сасвим сигурно имају из своје матице – рекао је Небојша Војновић, иначе и сам пореклом из Вуковара те син првог председника ЗВО-а Милоша Војновића.

Да је помоћ Србије неопходна у очувању идентитета сагласан је био и Срђан Јеремић.

– Нама је та помоћ од огромног значаја, јер очувати свој национални идентитет без помоћи матичне државе је немогуће. Драго нам је да је то препознато од стране Републике Србије и драго нам је да све институције делују у том правцу – истиче Јеремић.

У Негославцима 12 првака

Малу свечаност првачићима у Основној школи Негославци припремили су ученици петих разреда, а затим су најмлађима уручене већ поменуте школске торбе и књиге на српском језику. Прваци су и од начелника општине добили поклон бонове за куповину школске опреме у вредности од 500 куна, а укупно је у школске клупе у Негославцима село 12 првака.

– То је за наше мало место јако добар број и сви бројеви који су двоцифрени су добри. Ако број ђака падне на једноцифрене онда ће то бити лошије. Школа сада броји укупно 79 ученика од првог до осмог разреда, што је у односу на пре петнаестак година више него дупло мање. Чињеница је да је такво стање генерално у целој Хрватској па је тако и код нас – каже директор школе Бранислав Даниловацдодајући да је задовољан условима у којима се одвија настава, али да још недостаје спортска дворана.

Бијело Брдо: Књиге ће мотивисати родитеље за наставу на српском језику

Књиге су свечано уручене и у Бијелом Брду где је једна од ретких школа у Осјечко-барањској жупанији у којој се настава одвија на српском језику и ћириличном писму.

– Ми смо уствари једина школа која има искључиво наставу на српском језику и ћириличном писму. Имамо још и Даљ и Јагодњак где се настава одвија и на српском и на хрватском језику. Имамо нешто мањи број ученика који одлазе у Сарваш јер родитељи не желе да им деца слушају ову врсту наставе. Ове донације ће сигурно допринети да тај број буде што мањи и да деца остају овде у селу – говори директор бјелобрдске основне школе Душан Рађеновић.

У Бијелом Брду је прошле школске године 16 ученика завршило основношколско образовање, док су ове године уписали 11 првака што чини укупан број од 90 ђака у овој школи. Школа је добро опремљена, али пуно већег капацитета него што има ученика, јер је тај број смањен у односу на нека пријашња времена.

У Борову већи број првака

Сваке године у септембру из Хрватске стижу алармантни подаци о броју првака у основним школама који је све мањи и мањи. Такав тренд није заобишао ни школе са наставом на српском језику због великог исељавања и малог броја деце и младих. Нешто више ученика у односу на прошлу годину бележи ОШ Борово која  је са 268 основаца најбројнија школа са наставом на српском језику. Ове године у Борову је уписан 31 ђак првак, а прошле године из школе је изашло 28 осмака.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …