srlaten

Бесплатно слање дознака из иностранства

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић потписала је Протокол о пословно-техничкој сарадњи Канцеларије и Привредне банке Београд, који ће омогућити бесплатно отварање и администрирање динарских и девизних рачуна за дијаспору, Србе у региону и клијенте који доприносе испуњењу планова из надлежности Канцеларије.

Поред бесплатног трансфера новца, Привредна банка ће обезбедити телефонску линију и електронску адресу (dijaspora@pbb-banka.com) на којим ће пружати бесплатне информације о могућностима девизног и финансијског пословања и улагања у Србији.

[blockquote_left]Институционализација финансијских токова

Председник Извршног одбора Привредне банке Београд Миодраг Салаи изјавио је да се Протоколом који је потписан са Канцеларијом у региону развија пословни амбијент који ће допринети јачању веза између матице и Срба у расејању. „Ослобађање од трошкова за трансфер новца наших људи из иностранства допринеће институционализацији и ефикасности финансијских токова. Привредна банка је за то ангажовала посебне ресурсе и канале комуникације, а наши људи из окружења и дијаспоре моћи ће да добију правовремене информације о могућностима девизног и финансијског пословања, инвестирања и друге информације којима банка располаже“, изјавио је Салаи.[/blockquote_left] Др Драшковић је истакла да је између осталог програм рада Канцеларије заснован на идеји да економско повезивање треба да буде један од приоритета Србије у односима са дијаспором и Србима у региону.

„Истраживања Светске банке показују да су наши из дијаспоре прошле године у Србију послали 2,7 милијарде евра кроз дознаке. Износ је и већи, јер осим легалних канала, новац се шаље и неформалним начинима. Потписали смо протокол о сарадњи с Привредном банком јер ће то допринети усмеравању веће количине трансфера новца у формалне канале, као и проширење понуде финансијских услуга у Србији“, образложила је др Драшковић и додала да су „дознаке и остали приватни трансфери значајнија ставка у платном билансу Србије од директних страних улагања“.

„Српска дијаспора је једна од најдарежљивијих, спада међу првих пет у свету по слању новца својима у матици. На другој страни, према инвестирању у матици је међу последње три. Поражавајући податак из 2009. године, а стање се није променило до данас, говори да капитал који стиже из дијаспоре има однос 91 одсто за дознаке на према само 9 одсто за инвестиције. Тај однос настојимо да мењамо, да буде као код дијаспоре других земаља 50 према 50 одсто. Замислите шта би Србији значило да има додатних 2,7 милијарди евра кроз инвестиције из дијаспоре“, рекла је др Драшковић.

Директорка је нагласила да Канцеларија ради и на другим начинима побољшања економске сарадње са дијаспором наводећи пример повезивања представника дијаспоре са локалним заједницама у матици кроз пројекат „завичајних удружења“. На овом пројекту Канцеларија ради заједно са локалним самоуправама оснивајући локалне канцеларије за дијаспору, које треба да буду база за инвестиције мале и средње вредности. Први такви пројекти започети су повезивањем завичајних удружења Нишлија из Чикага са градом Нишом, удружења из Беча са Пожаревцем, а радимо и на повезивању дијаспоре у Москви са Крушевцем. У изради је и база успешних пословних људи српског порекла у дијаспори.

Канцеларија за дијаспору планира успостављање одрживе мреже за економску сарадњу. Велику пажњу посвећује активностима укључивања удружења предузетника и малих и средњих предузећа у мрежу.

Крајем године биће организована Конференција „Стручни потенцијал дијаспоре и трансфер знања“.

Погледајте ток конференције на нашем званичном youtube каналу:
Потписивање протокола
Излагање др Славке Драшковић поводом потписивања протокола са ПББ
Излагање Миодрага Салаиа поводом потписивања протокола са ПББ 

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …