srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Без „пијетета“ за Вуковар?

Извор: Танјуг

Хрватско Министарство правде обуставило je примену недавно измењеног статута Вуковара, по коме је тај град, због ћирилице, проглашен местом од посебног пијетета.

Фото: Бета
Фото: Бета

Проглашењем за град од посебног пијетета Вуковар је практично био изузет од примене двојезичности. Такву одлуку Министарство правде је донело на предлог Већа српске националне мањине у Вуковару, чији председник Ђорђе Мацут каже да је задовољан одлуком ресорног министарства.

За градоначелника Вуковара Жељка Сабу таква одлука ресорног министарства је била очекивана, док заменик председника вуковарског огранка Хрватске демократске зајенице Иван Пенава верује да ће одлука Уставног суда, који је, како каже, меродавнији, ипак донети другачију одлуку.

Министарство управе, наиме, изменило је чланове Статута града Вуковара којим је то подручје било изузето од примене Закона о употреби језика и писма националних мањина и члана 12. Уставног закона о правима националних мањина. Одлука је прослеђена Влади Хрватске, која има рок од 30 дана да Уставном суду пошаље захтев за оцену уставности и законитости такве одлуке.

Председник вуковарског СДСС-а и клуба већника у Градском већу Срђан Милаковић рекао је да су очекивали такву одлуку Министарства управе јер је она знак да правна држава функционише.

Према његовим речима, таквом одлуком Министарства правде на правном нивоу разбијен је покушај политичке манипулације правима која припадају српској заједници у Вуковару. „Министарство управе учинило је оно што је морало не сврставајући се ни на чију страну. Оно једноставно није имало аутономију воље, него се морало придржавати закона“, истакао је Милаковић.

Хрватско министарство управе саопштило је да је одлуку о обустављању примене спорног члана Статута града Вуковара донело у поступку надзора законитости општег акта, а покренутог на захтев Већа српске националне мањине града Вуковара о ускладјености с Уставним законом о правима националних мањина.

Подсетимо, Статут Вуковара измењен је почетком новембра гласовима одборника Хрватске демократске заједнице и Хрватске странке права „Анте Старчевић“ (ХСП АС), који су измене и предложили под притиском вуковарских ветерана окупљених око самозваног “стожера (штаба) за одбрану хрватског Вуковара”, а након вишенедељног уништавања и скидања постављених двојезичних натписа на зградама државних установа и институција локалне самоуправе у том граду.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …