srlaten

Биља Крстић и Бистрик на Просвјетином новогодишњем коцерту у Бечу

Извор: РТС

Као и ранијих година, тако и ове 2019, осми пут заредом, бечка Просвјета организoвала је 13. јануара Српски новогодишњи концерт у Бечу. Главни учесници концерта су били светске звезде етно музике Биља Крстић и Бистрик. Посебни музички гост био је познати бечки и нишки басиста Ненад Василић, а као и сваке године, концерт је отворио Мали хор Просвјете. Велика сала у Кући сусрета у 15. Бечком округу била је испуњена до последњег места.

Концерту су присуствовали представници дипломатског кора Србије, БиХ, Бугарске, као и свештенство бечких православних храмова. Изасланик eпископа аустријско швајцарског Андреја, старешина саборног храма Св.Саве, отац Филип Милуновић пренео је присутнима топле поздраве и поруку Његовог Преосвештенства, а кроз програм су водили млади чланови Просвјете Весна Шпирић и Никола Прерад, јавља Просвјета из Беча.

Ову јединствену прилику да се ужива у музици сјајних извођача и достојанствено прослави традиционална Српска нова година искористио је и велики број гостију, уметника, медијских и културних посленика, јавних личности, као и бројни пријатељи и поштоваоци Просвјете, међу којима је био и велики број Аустријанаца.

Мали хор Просвјете предвођен Вером Симић, започео је и ове године програм концерта. Деца су и овај пут одушевила присутне. Наступ Биље Крстић и Бистрика био је такође изузетно примљен. Врхунски квалитет музике, разноврсне мелодије и ритмови, изванредна атмосфера, подигли су на ноге захтевну бечку публику.

Сви су уживали у музици јужне и источне Србије, Тимочке крајине, Косова и Метохије, Македоније, Бугарске, Мађарске, Румуније и других крајева. Публика је певала заједно са Биљом, аплаузи су се сустизали и смењивали , а надахнути наступ Неше Василића и Биље у песми Синоћ ми Билбил препева био је један од врхунаца концерта. На концу, музичари нису отишли без овација и бисева, а многи задовољни посетиоци нису пропустили прилику да се сликају и размене коју реч са Биљом и осталим музичарима.

Председник Просвјете Срђан Мијалковић се, затварајући концерт, од срца захвалио музичарима и присутнима, а похвалио је млади тим Просвјете за добру организацију. Захвалио је и свима који су помогли да концерт буде овако успешан, посебно компанији МТЕЛ у Аустрији која је позната по великој подршци културним и другим програмима наших грађана у Бечу и шире.

Завршио је речима:

„Драго ми је да ова традиционална манифестација заузима све важније место у културној понуди Беча, а свакако представља јединствен и успешан начин да се бројна српска заједница у овој европској метрополи позитивно промовише и покаже своје културне вредности. Видимо да, поучени нашим примером и други почињу да чешће славе Православну нову годину, што нас све врло радује“.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …