srlaten

Биста Милеве Марић у Кливленду

извор: dijaspora.rts.rs

Српска културна башта у држави Охајо је добила прву женску бисту, скулптуру физичарке и математичарке Милеве Марић, удате Ајнштајн.

 

Аутор: Мики Градојевић
Аутор фотографије: Мики Градојевић

Бронзани лик бриљантне научнице, прве супруге Алберта Ајнштајна, обликован руком нишког академског вајара Ивана Фелкера, обогатио је кливлендску Башту Србије. Биста Милеве Марић подигнута је прекопута Теслине, у чијем ће друштву дочекивати посетиоце и сведочити о умности жена потеклих из нашег народа, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Иван Калаузовић Иванус.

Нова биста у врту српске баштине у Охају изливена је на основу Милевине портретне фотографије из 1896. године и висока је 65 cm, не рачунајући висину постамента. Заслуге за овај историјски и племенити чин припадају почасном конзулу Републике Србије у Охају Алексу Маческом и Вукману Кривокући из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, али и донаторима.

„У Српској културној башти имамо бисте Николе Тесле, Петра I Карађорђевића, Стевана Мокрањца, Петра II Петровића Његоша, Михајла Пупина и Вука Стефановића Караџића. Сматрао сам да би било добро да поред њих биста Милеве Марић буде прва женска скулптура, јер је Милева била сјајна физичарка и математичарка и Ајнштајнова жена и партнер“, изјавио је раније Алекс Мачески.

Церемонији дедикације и освећења бисте, уз еминентне представнике српских заједница из Охаја и из других крајева Сједињених Америчких Држава, присуствовао је и Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Вашингтону Ђерђ Матковић, који је одржао пригодан говор.

„Већ сада размишљамо о новим скулптурама и ономе што се Српској културној башти у будућности може додати. Тим поводом, у суботу 9. јула у Брексвилу, Охајо, биће организован голф излет (Serbian Golf Outing), намењен пркупљању донација за даље унапређење Баште“, открио је Алекс Мачески Ивану Калаузовићу своје наредне кораке, недуго након завршетка церемоније.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …