srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Биста Милеве Марић у Кливленду

Биста Милеве Марић у Кливленду

извор: dijaspora.rts.rs

Српска културна башта у држави Охајо је добила прву женску бисту, скулптуру физичарке и математичарке Милеве Марић, удате Ајнштајн.

 

Аутор: Мики Градојевић
Аутор фотографије: Мики Градојевић

Бронзани лик бриљантне научнице, прве супруге Алберта Ајнштајна, обликован руком нишког академског вајара Ивана Фелкера, обогатио је кливлендску Башту Србије. Биста Милеве Марић подигнута је прекопута Теслине, у чијем ће друштву дочекивати посетиоце и сведочити о умности жена потеклих из нашег народа, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Иван Калаузовић Иванус.

Нова биста у врту српске баштине у Охају изливена је на основу Милевине портретне фотографије из 1896. године и висока је 65 cm, не рачунајући висину постамента. Заслуге за овај историјски и племенити чин припадају почасном конзулу Републике Србије у Охају Алексу Маческом и Вукману Кривокући из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, али и донаторима.

„У Српској културној башти имамо бисте Николе Тесле, Петра I Карађорђевића, Стевана Мокрањца, Петра II Петровића Његоша, Михајла Пупина и Вука Стефановића Караџића. Сматрао сам да би било добро да поред њих биста Милеве Марић буде прва женска скулптура, јер је Милева била сјајна физичарка и математичарка и Ајнштајнова жена и партнер“, изјавио је раније Алекс Мачески.

Церемонији дедикације и освећења бисте, уз еминентне представнике српских заједница из Охаја и из других крајева Сједињених Америчких Држава, присуствовао је и Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Вашингтону Ђерђ Матковић, који је одржао пригодан говор.

„Већ сада размишљамо о новим скулптурама и ономе што се Српској културној башти у будућности може додати. Тим поводом, у суботу 9. јула у Брексвилу, Охајо, биће организован голф излет (Serbian Golf Outing), намењен пркупљању донација за даље унапређење Баште“, открио је Алекс Мачески Ивану Калаузовићу своје наредне кораке, недуго након завршетка церемоније.

Check Also

Улазак у Србију без ограничења

Отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму од 22. маја. …